creta

cyprus

ΗΡΩΕΣ
ΧΩΡΙΣ
ΠΑΡΑΣΗΜΑ
"ΝΙΚΗ" ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρηση "ΝΙΚΗ"  Φωτογραφικό Υλικό Ήρωες χωρίς παράσημα
niki

book cover1
  Το βιβλίο συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ηρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιες εικόνες που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και μοναδικές συνεντεύξεις από τη δράση της Α΄Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Αιτήματα

Μνημείο πεσόντων Ελλαδιτών το έτος 1974 στην Κύπρο - Αρ. πρωτ 60

Εκτύπωση

Θέμα « Μνημείο πεσόντων Ελλαδιτών το έτος 1974 στην Κύπρο» Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2008 
Αρ. πρωτ 60

Προς
κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου
κ Αθανάσιο Τζούμα
Κοινοποίηση Γραφεία κκ
Υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας
Κωνσταντίνου Τασούλα και Ιωάννη Πλακιωτάκη
Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη

Κύριε πρόεδρε,
αρχικά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευγενή καλοσύνη σας να ακούσετε το χρόνιο πρόβλημά μας, που δημιούργησαν, σκόπιμα, άλλοι, σε βάρος της μνήμης των πεσόντων Ηρώων μας και της ιστορίας μας και άγνωστο, ποιοι και για ποιους λόγους εξακολουθούν να το συντηρούν μέχρι σήμερα, παρόλο τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας. Επειδή τα γεγονότα σας είναι γνωστά από αλληλογραφία, που υπάρχει στα αρχεία του Δήμου σε πολλά αντίγραφα, μία περαιτέρω καταγραφή τους, δε θα προσέφερε τίποτα, για το λόγο αυτό θα περιοριστούμε χρονικά στη συνάντησή μας με τον παρόντα Δήμαρχο κ Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος, μετά την επιστροφή της πρόσκλησης συμμετοχής μας για το μνημόσυνο, το έτος 2004, μετά την ενημέρωσή του, για τα προβλήματά και τους λόγους αποχής και διαμαρτυρίας, ενώ βρήκε αυτά δίκαια και τα έκανε δεχτά, όλως παραδόξως δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν έδωσε εντολή να υλοποιηθούν.ΣΥΛΛΟΓΟΣ " ΚΟΜΑΝΤΟΣ '74 "
Προς
1..Δήμο Περιστερίου Αθήνα 15-9- 2004
α. Γραφείο κ. Δημάρχου Αρ. πρωτ 52
β. το Δημοτικό Συμβούλιο 2.Σύλλογο Αγωνιστών ΕΛΔΥΚ

Θέμα " Έντονη Διαμαρτυρία και Επιστροφή πρόσκλησης για τη συμμετοχή μας στο ετήσιο Μνημόσυνο πεσόντων Ελλήνων στην Κύπρο το 1974"

Κύριοι
Στις 10 Σεπτεμβρίου έλαβα την πρόσκλησής σας , από μέλος του συλλόγου αγωνιστών ΕΛΔΥΚ, για να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Ελλήνων στην Κύπρο το 1974", που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου, σε φάκελο του Γραφείου Δημάρχου που φέρει σφραγίδα του συλλόγου αγωνιστών ΕΛΔΥΚ, ομοίως και η πρόσκληση που φέρει συνδιοργανωτές το Δήμο Περιστερίου και το σύλλογο αγωνιστών ΕΛΔΥΚ.

¨Όπως γνωρίζετε από σχετική αλληλογραφία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα:
α. Δεν μας εκπροσωπεί και ούτε έχουμε εξουσιοδοτήσει τον κ. Σταφυλά για να κάνει μνημόσυνα για τους πεσόντες καταδρομείς που αναφέρονται στο μνημείο.
β. Με τη φροντίδα του κ. Σταφυλά και εν κρυπτώ, όπως και η πρόσκληση, έγινε το μνημείο στο οποίο αναφέρονται πεσόντες ανύπαρκτοι καταδρομείς και λείπουν άλλοι πεσόντες, ενώ ο Δήμαρχος κ. Δημητρακόπουλος είχε άγνοια του συνόλου των συλλόγων που εκπροσωπούν τους πεσόντες.
γ. Ζητήσαμε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία να μιλήσουμε με τον κ. Δήμαρχο, για να καλέσει τους εμπλεκόμενους να τον ενημερώσουμε, για να μη γίνονται τα ίδια λάθη , που έγιναν με τον προηγούμενο δήμαρχο, δεν τα καταφέραμε.
δ. Εκκρεμεί για το θέμα αυτό καταγγελία σε σας και άλλους αρμόδιους φορείς και μέσα στον Οκτώβρη θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.
Ο σύλλογός Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ δεν κλήθηκε στο μνημόσυνο, όπως μας γνώρισε ο πρόεδρος του. Τελικά στο μνημόσυνο για ποιους θα γίνει
ε. Όπως πληροφορηθήκαμε από τις υπηρεσίες σας, μετά από αίτηση του εν λόγω συλλόγου προχωρήσατε σε αυτή την ενέργειά σας. Τι θα απαντήσετε σε μας και στο σύλλογο Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ, που έχει το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων, αν αύριο ο ένας και μεθαύριο ο άλλος σας ζητήσει με αίτησή του να κάνετε από κοινού ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Ελλήνων στην Κύπρο το 1974.
Μετά τα παραπάνω η παρουσία μας στην εκδήλωσή σας θα είναι προσβολή στους ήρωες νεκρούς μας, για τους οποίους δεν επιθυμούμε καμία αναφορά στο μνημόσυνο.
Συνάντηση
Συνέχεια μετά την επιστροφή της πρόσκλησης , κάλεσε ο κ Δήμαρχος, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2004, τον πρόεδρο του συλλόγου "ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74" κ. Παναγιώτη Αφάλη και τους προέδρους των συλλόγων "Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 74", Λάμπρο Γώγο και Αγωνιστών ΕΛΔΥΚ 74 κ Γεώργιο Σταφυλά. Στη συνάντησή μας, μετά από σχετική ερώτηση προς τον κ. Δήμαρχο, αν το μνημείο κατασκευάστηκε και ανήκει στο δήμο και τη θετική απάντησή του ζητήσαμε οι εκπρόσωποι του συλλόγου "ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» και «ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛ.ΔΥ.Κ 74»
α. να γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο από το Δήμο τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και να καλούνται όλα τα πολεμικά σωματεία έτους 1974 και με τη φροντίδα τους, οι συγγενείς, τους οποίους πρωτίστως αφορά το μνημείο και
β. για να γίνει το πρώτο απαραίτητη προϋπόθεση να διορθωθούν τα λάθος ονόματα, με τη φροντίδα και ευθύνη των οικείων συλλόγων. (τότε θα φανεί και ποιοι δημιούργησαν το πρόβλημα με τα λάθος ονόματα)
Τα αιτήματά μας, όπως ήταν φυσικό έγιναν αποδεχτά και δόθηκε εντολή σε αρμόδιο σύμβουλο, αν θυμόμαστε καλά, στον κ Κασιουρίδη για την υλοποίησή τους, Ευχαριστήσαμε τον κ Δήμαρχο και αποχωρήσαμε. Δυστυχώς δεν έγινε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα και επανερχόμαστε με τα ίδια παραπάνω δύο αιτήματά μας.
Βέβαια όπως γνωρίζετε και από προηγούμενη επιστολή μας, είμαστε στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για λεπτομερή ενημέρωση., σε δεδομένη απογευματινή συνεδρίαση.
Σας ευχαριστούμε πολύ

Συνημμένα:
καταστάσεις με τα γεγραμμένα στο μνημείο λάθη στα ονοματεπώνυμα των πεσόντων Ηρώων, των συλλόγων συλλόγου "ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» και «ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛ.ΔΥ.Κ 74», που καλύπτουν ποσοστό πάνω από το 30% του μνημείου.

Με εξαιρετική τιή

Οι πρόεδροι

«ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74»
Παναγιώτης Αφάλης

«Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 74»
Δημήτριος Σπανογιάννης

Παρουσίαση στη ΝΕΤ |του βιβλίου "ΝΙΚΗ" Ιούνιος 2011

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΑΥΤΑ:

Βίντεο Εκδηλώσεων (αποκαλυπτηρίων & παρελάσεων)