creta

cyprus

ΗΡΩΕΣ
ΧΩΡΙΣ
ΠΑΡΑΣΗΜΑ
"ΝΙΚΗ" ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρηση "ΝΙΚΗ"  Φωτογραφικό Υλικό Ήρωες χωρίς παράσημα
niki

book cover1
  Το βιβλίο συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ηρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιες εικόνες που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και μοναδικές συνεντεύξεις από τη δράση της Α΄Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Αιτήματα

Επανάληψη αιτήματος αναγνώρισης της αποστολής αυτοκτονίας «ΝΙΚΗ»

Εκτύπωση

Αθήνα 21 Δεκεμβρίου 2009
Προς
Α. Γραφεία
1. Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ κ Βαγγέλη Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη
2. Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΑ
Β. ΓΕΣ/ 1ο Επιτελικό Γραφείο
Γ. Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αρ. πρωτ . 240


Θέμα «Επανάληψη αιτήματος αναγνώρισης της αποστολής αυτοκτονίας «ΝΙΚΗ»
Σχετικό αναπάντητο προηγούμενο αίτημά μας με αρ. 21/8-4-2008Είμαστε ο Πολεμικός Σύλλογος «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74», που ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1985 από καταδρομείς (Λοκατζήδες της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μία Διμοιρία της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών) από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς της Α΄Μοίρας Καταδρομών, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, για ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής -Αττίλας 1 και 2
Δεκατρία (13) αεροσκάφη τύπου NORATLAS της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών, με σιγή ασυρμάτου και μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τον άριστο σχεδιασμό, τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων των αεροσκαφών να φθάσουν στην Κύπρο και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την πλήρη συσκότιση και το γεγονός ότι όλα τους βάλονταν
Η επιχείρηση ονομάστηκε «ΝΙΚΗ» και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, μοναδική στα παγκόσμια Στρατιωτικά Χρονικά
Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά, καταρρίφθηκε ένα από με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, πλην ενός, είκοσι επτά (27) Λοκατζήδες και τέσσερις (4) Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο (2) Λοκατζήδες από έτερο αεροσκάφος.
Η παραπάνω επιχείρηση αεραπόβασης της 21ης-22ας Ιουλίου 1974 σήμερα διδάσκετε στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Αεροπορίας του Ισραήλ, έχει καταγραφεί σαν ηρωική πράξη σε πολλά ιδιωτικά συναφή βιβλία και τέλος μετά από αίτημα του Συλλόγου μας το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα συμπεριλάβει αυτή προσεχώς και στα ιστορικά σχολικά βιβλία.
Για την αεραπόβαση της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, αν και πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα τριάντα πέντε (35) χρόνια δεν τύχαμε μέχρι σήμερα καμίας ηθικής επιβράβευσης από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις και Στρατιωτικές ηγεσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας, αν και είχαμε προταθεί από τη Στρατιωτική ηγεσία της μονάδα μας για την απονομή του Αριστείου Ανδραγαθίας.
Σήμερα ο Σύλλογος μας ανήκει στα πολεμικά σωματεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.2641/98, αφού από την ημέρα που βρεθήκαμε στην Κύπρο συμμετείχαμε στις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου και Σχολής Γρηγορίου (Ύψωμα Κολοκασίδη) 16-17 Αυγούστου και φέραμε σε πέρας με επιτυχία τις αποστολές, που μας ανατέθηκαν. Η δε παρουσία επί επτάμηνο και πλέον στην Κύπρο αποθάρρυνε την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις και αναπτέρωσε το ηθικό των αδελφών μας Κυπρίων.

Κύριοι Υπουργοί και κύριοι Αρχηγοί
Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε για τις από μέρους σας ενέργειες για:

Α. Να καταγραφεί η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», στα στρατιωτικά σχολικά εγχειρίδια ως πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας Λοκατζήδων και Αεροπόρων μη έχουσα προηγούμενο σύγκρισης στα παγκόσμια χρονικά.

Β. Να τύχουν των αντίστοιχων ηθικών τιμών (μεταλλείου και διπλώματος) οι συμμετασχόντες στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, μέλη του Συλλόγου μας, τριακόσιοι σαράντα τέσσερις (344) Λοκατζήδες,( τριακόσιοι δέκα εννέα (319) της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και είκοσι πέντε (25) της Γ΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών και πενήντα δύο (52) Αεροπόροι της 354 Τακτικής Μοίρας Μεταφορών, κυβερνήτες και πληρώματα των δεκατριών (13) αεροσκαφών noratlas και οι μονάδες αυτών, όπως αναφέρονται παρακάτω .
(Η τελετή να πραγματοποιηθεί κατά προτίμηση την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου του έτους 2010 στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων, όπου ο Σύλλογός μας θα τελέσει το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τους νεκρούς Ήρωες Λοκατζήδες και Αεροπόρους της ανωτέρω επιχείρησης ή στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην Ελευσίνα ή στη Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών ή στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών (σήμερα 6ο ΕΤΕΘ) στη Ρόδο)
.
Γ. Να μην τύχει το αίτημά μας της ιδίας αντιμετώπισης με το ανωτέρω σχετικό και μας εξαναγκάσετε να αναλάβουμε οι ίδιοι την εκπλήρωση αδικαιολόγητα καθυστερημένων οφειλών και υποχρεώσεων, της πολιτείας, στους συντελεστές της αεραπόβασης, σύμφωνα με τις Συνταγματικές διατάξεις
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Κοινοποίηση:

ΓΕΣ ///Δνση Ειδικών Δυνάμεων, Δνση Ιστορίας Στρατού, Δνση ΔΕΠΑΘΑ

354 ΜΤΜ

Γ’ ΜΑΚ

1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

6ο ΕΤΕΘ


Υστερόγραφο Άλλωστε το κόστος είναι μικρό έως αμελητέο (10.000) € και το ηθικό αποτέλεσμα ανεκτίμητο. Τέλος πρέπει να γνωρίζεται ότι ο ιστορικός του μέλλοντος ψάχνοντας τα αρχεία του Συλλόγου μας, που θα παραδοθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ 3 του καταστατικού, στη Δ/νση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, σίγουρα θα σας ανταμείψει με την πένα του.

Παρουσίαση στη ΝΕΤ |του βιβλίου "ΝΙΚΗ" Ιούνιος 2011

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΑΥΤΑ:

Βίντεο Εκδηλώσεων (αποκαλυπτηρίων & παρελάσεων)