creta

cyprus

ΗΡΩΕΣ
ΧΩΡΙΣ
ΠΑΡΑΣΗΜΑ
"ΝΙΚΗ" ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρηση "ΝΙΚΗ"  Φωτογραφικό Υλικό Ήρωες χωρίς παράσημα
niki

book cover1
  Το βιβλίο συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ηρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιες εικόνες που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και μοναδικές συνεντεύξεις από τη δράση της Α΄Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Νέα

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974 ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Εκτύπωση

ν

 

Ο Δικ. Επιμελητής

Αθανάσιος Ν

Νικηταρά

ΤηΛ. 2103800

www.rnnnUtK-law.fir

ΕΝΩΠΙΟΝ TOY ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ i (Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)

Επιδόθηκε την. .

ΑΙΤΗΣΗ

Περί προσωρινής ρυθμίσεως καταστάσεως

(κατ' άρθρ. 731 επ. ΚΠολΑ.)

Νικόλαου ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ του Φωτίου, κατοίκου Αγιας

ΠαρασκευήςΤεπί της οδού Στρατάρχου Παπάγου αρ. 28 \

Κ Α Τ Α

α) Παναγιώτη ΑΦΑΑΗ του Ευαγγέλου, κατοίκου Αθηνών, επί της οδού Λαχούρη αρ. 4

β) Δημητρίου ΣΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αγιου Δημητρίου, επί της οδού Αντιγόνης αρ. 21,

γ) Δημητρίου ΒΛΑΣΤΑΡΗ του Νικολάου, κατοίκου Ηλιούπολης, επί της οδού Δροσίνη αρ. 51 και

Ο αιτών, βετεράνος του πολέμου της Κύπρου το έτος 1974, έχω την τιμή να είμαι, από το έτος 2007, πρόεδρος και ένας εκ των ιδρυτών της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974»j με έδρα στην Αγία Παρασκευή, επί της^οδού Στρατάρχου Παπάγου ζ^αρΓ28^0 ίδιος υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία από 22-1-1973 μέχρι

11-11-1975, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησα στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου, με το βαθμό του Λοχία Τεθωρακισμένων, την χρονική περίοδο από 14-1-1974 έως 17-5-1975, ως αρχηγός πληρώματος τεθωρακισμένου οχήματος της 21,ιςΕπιλαρχίας Αναγνωρίσεως, με έδρα αρχικώς την Λευκωσία, το στρατόπεδο Λοχαγού Βασιλείου Καποτά, μέχρι την έναρξη του πολέμου (20η Ιουλίου 1974), μετακινηθείσα κατά την διάρκεια του πολέμου σε χώρους διασποράς και στα πεδία των μαχών, εν συνεχεία δε σε πρόχειρο στρατόπεδο στην Λακατάμια, περιοχή η οποία ευρίσκεται Νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, λαμβάνοντας μέρος σε μάχες εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής από 20-7-1974 έως 20-8-1974, ενώ ήδη από 02-10-1971 είχα προσληφθεί ως υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής μου σε δημόσιο διαγωνισμό προσλήψεως υπαλλήλων που είχε διενεργήσει η τράπεζα, διετέλεσα δε διευθυντικό στέλεχος από το έτος 1987, στην οποία και παρέμεινα μέχρι τη συνταξιοδότησή μου το έτος 2004.

Μέσα από αυτήν την μακρόχρονη επαγγελματική και κοινωνική μου δραστηριότητα, την ανάμιξή μου στα εθνικά θέματα αλλά και μέσα από τη δράση της ένωσης «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974» υπό την ιδιότητά μου ως πρόεδρος, απέκτησα κοινωνικό κύρος και εκτίμηση στον κοινωνικό μου περίγυρο και έγινα πανελληνίως γνωστός στο κοινό και σε πολιτειακούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, αποκτώντας καλή φήμη τόσο σε Κύπρο όσο και Ελλάδα, μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και παρεμβάσεις και αρθρογραφία στον έντυπο τύπο. Χαίρω δε της εκτίμησης και του σεβασμού από την Ελληνική ομογένεια σε όλο τον κόσμο (π.χ. Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Η.ΠΑ., Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία κλπ), η οποία εκφράσθηκε πολλές φορές τηλεφωνικώς και με ηλεκτρονική αλληλογραφία από πολλούς εκπροσώπους της με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια προς το πρόσωπο μου, γνωρίζοντάς με μέσω καθημερινών τηλεοπτικών εκπομπών μου από τον Τ/Σ BLUE SKY.

Ωστόσο οι ως άνω ισχυρισμοί είναι όλως ψευδείς και συκοφαντικοί

και μοναδικό σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα το μένος και την εμπάθεια που τρέφουν για το πρόσωπο μου. Και τούτο διότι, όπως αναμφισβήτητα προκύπτει από το από 1-10-2007 πρακτικό ιδρύσεως και καταστατικό αστικής ^εταιρείας μη^ κερδοσκοπικής με την επωνυμία «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974», η αστική αυτή μη κερδοσκοπική

εταιρεία ιδρύθηκε στις 1-10-2007 μεταξύ των 1. Νικόλαου Αργυρόπουλου, 2. Κωνσταντίνου Μαδιανού, 3. Ανδρέα Κριθάρη, 4. Γεωργίου Καντεράκη, 5. Αντωνίου Δούλα, 6. Κωνσταντίνου Καμζέλη, με έδρα στην Αγία Παρασκευή, οδός Στρατάρχου Παπάγου αρ. 28, υφίσταται μέχρι και σήμερα, ενώ σύμφωνα με αυτό ως Πρόεδρος έχω ορισθεί εγώ ο ίδιος. Η ως άνω εταιρεία έχει νομοτύπως καταχωρηθεί στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών με γενικό αριθμό 17962/31-10-2007, ημερομηνία κατά την οποία βεβαιώθηκε άλλωστε και η έναρξη της από τη Δ.Ο.Υ Αγίας Παρασκευής. Σημειωτέον δε ότι, η εταίρεiocj^ac είχε μισθώσει ένα γραφείο του πρώτου υπέρ του ισογείου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη αρ. 14, ιδιοκτησίας της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ, από τις 20-7-2010 έως και τις 31-1-2012, προκειμένου να το χρησιμοποιεί ως εντευκτήριο.

β.

-ότι τον Απρίλιο του έτους 2008 πρωταγωνίστησα μαζί με τον κ. Δούλα Αντώνιο, τον «καταδρομέα» κ. Διονύσιο Πατεράκη και το δημοσιογράφο κ. Κωνσταντίνο Χαρδαβέλα, στην εκπομπή του τελευταίου «Αθέατοι Καταδρομείς» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ, στην υπόθεση των κατά φαντασία Αθέατου Καταδρομέα κ. Διονυσίου Πατεράκη, Αλεξίου Κωνσταντή και άλλων έξι ανύπαρκτων καταδρομέων, οι οποίοι φέρονται να πολέμησαν στην Κύπρο κατά τα έτη 1964-1967. Σύμφωνα λοιπόν, με τους ισχυρισμούς συλλόγου>κ ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται «δηλαδή είναι δύο όλοι και όλοι, χωρίς γραφεία, ΑΣ — μέλη κλπ.»

-ότι έχοντας ο ίδιος αυτοαποκληθεί και αυτοβαπτισθεί πρόεδρος ενός ανύπαρκτου συλλόγου, ενεργώ αυτόκλητα κατ' επανάληψη ως εκπρόσωπος όλων των πολεμιστών Κύπρου 1974, τυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο πολλών ωφελημάτων, προβολής, τιμών και δόξας κλπ. σε βάρος όλων των πολεμιστών Κύπρου 1974 και κυρίως των πολεμιστών των Πανελλήνιων Συλλόγων «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74'» και «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 74», οι οποίοι εκπροσωπούν το 80% των πολεμιστών Κύπρου 1974, παραποιώντας παράλληλα την ιστορία των συμπολεμιστών μας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας.

Για το ζήτημα μάλιστα αυτό, αναφέρονται και στην με αριθμό πρωτοκόλλου 37/12-5-2012 εξωδικαστική δήλωση-πρόσκληση, με την οποία καλούν εμένα τον ίδιο και τον κ. Αντώνιο Δούλα, να προβούμε μέσα σε προθεσμία 10 ημερών σε συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες αναλυτικά αναφέρουν για τη δήθεν αποκατάσταση τους και για να αποφύγω περαιτέρω αστικές και ποινικές διώξεις για όσα ποινικά και αστικά αδικήματα διέπραξα από το έτος 2008 και μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων αιτούνται: «....2. Να

στείλετε επιστολή στους εκπροσώπους των παρακάτω Υπηρεσιών στις

οποίες θα αναφέρετε την πραγματική ταυτότητα σας, (δηλαδή ότι τους παραπλανήσατε χρησιμοποιώντας τον τίτλο πρόεδρος — Γενικός Γραμματέας Βετεράνων Πολεμιστών, ενώ είσαστε δύο όλοι και όλοι,> δηλ ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ — ο τέντζερης και το καπάκι- εσείς οι δύο πάτε πακέτο) ιδιότητα, που τεχνηέντως την κρύβατε, επιστρέφοντας παράλληλα τις οποιεσδήποτε τιμές, πλακέτεςt διπλώματα, κλπ. αποκομισθέντα οφέλη.»

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΔIΑΔ1ΚΑΣΙΑ ΑΣΦ ΑΛΙ ΣΤΙ ΚΩ Ν ΜΕΤΡΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Γ

<.

3S?.. /2013

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τη Δικαστή Χριστίνα Ζαττάρτα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, που ορίστηκε κατόπιν κλήρωσης, σύμφωνα με το Ν. 3327/2005, χωρίς τη σύμπραξη Γραμματέα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο του, την 12η Δεκεμβρίου 2012, για να δικάσει την υπ' αριθμό κατάθεσης 124362/12769/12-7-2012 αίτηση με αντικείμενο την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης και την προφορικώς στο ακροατήριο ασκηθείσα ανταίτηση, με ίδιο αντικείμενο, μεταξύ:

ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ - ΚΑΘ' ΟΥ Η ΑΝΤΑΙΤΗΣΗ: Νικολάου .Αργυρόπουλου του Φωτίου, κατοίκου Αγίας Παρασκευής Αττικής (οδός Στρατάρχου Παπάγου αρ. 28), ο οποίος παραστάθηκε στο Δικαστήριο μετά του πληρεξούσιου δικηγόρου του Θεοδώρου Μαντά (A.M. 12325), που κατέθεσε σημείωμα.

JTjN ΚΑΘ' ΩΝ Η ΑΙΤΗΣΗ - ΑΝΤΑΙΤΟΥΝΤΩΝ: 1) Παναγιώτη Αφαλή του Ευαγγέλου, κατοίκου Αθηνών (οδός Λαχούρη αρ. 4), 2) Δημητρίου Σπανογιάννη του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αγίου Δημητρίου Αττικής (οδός Αντιγόνης αρ. 21) και 3) Δημητρίου Βλαστάρη του Νικολάου, κατοίκου Ηλιούπολης Αττικής (οδός Δροσίνη αρ. 51), οι οποίοι παραστάθηκαν στο Δικαστήριο μετά της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Στέλλας Συλεούνη (A.M. 13780), που κατέθεσε σημείωμα.

\

' ¥

uJ V ^ tg,-

Ο αιτών ζητεί να γίνει δεκτή η από 12-7-2012 αίτησή του, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου με αριθμό κατάθεσης 124362/12769/12-7-2012 και προσδιορίστηκε να συζητηθεί στη δικάσιμο της

/fegjSJh •'■

30-11-2012 και μετά από αναβολή, στη δικάσιμο που αναφέρεται σξιγξαο^ της παρούσας. Οι καθ' ων η αίτηση, με προφορική δήλωση της πληρ£ξΜσίάς>

ν^ίν '

δικηγόρου της στο ακροατήριο, άσκησαν ανταίτηση και ζητούν να γί\?ει αυτή δεκτή.

Κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, στη δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας, κατά την συνεκφώνησή τους από το σχετικό έκθεμα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν προφορικά τους ισχυρισμούς τους και ζήτησε να γίνουν δεκτά όσα δήλωσαν ενώπιον του Δικαστηρίου.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ Δ1ΚΟΓΡΑΦΙΑΙ ΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Από τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 57 του ΑΚ και 947 παρ. 1 του ΚΠολΔ προκύπτει ότι η επί παραλείψει αγωγή, που προβλέπει η πρώτη εξ αυτών, μπορεί να εγερθεί, πλην άλλων περιπτώσεων, κατά τις οποίες προσβάλλεται η προσωπικότητα του ανθρώπου, και στις περιπτώσεις προσβολής της τιμής του, της προσωπικής του ελευθερίας, του ασύλου της κατοικίας του και της σφαίρας των απορρήτων του, συνεπεία πράξεων που συνιστούν ποινικά αδικήματα και υπό την προϋπόθεση ότι είτε έλαβε χώρα ήδη η προσβολή, είτε, και ανεξαρτήτως προηγουμένης προσβολής, εφ' όσον υφίσταται βάσιμη απειλή επικειμένης προσβολής (ΕφΑθ 1711/1991 Αρμ. ΜΕ' 484, Γεωργιάδη - Σταθόπουλου ΑΚ, στο άρθρο 57, αριθ. 1, 6, 7, 8, 10). Η προστασία του ως άνω δικαιώματος επί της προσωπικότητας, επιτυγχάνεται και με τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων (πρβλ. ΟλΑΠ 812/1980 ΑρχΝ ΛΒ'.17} βλ. ΑΠ 259/1971 ΝοΒ 19.853), εφόσον υπάρχει επείγουσα περίπτωση ή επικείμενος κίνδυνος, στοιχεία που θεωρούνται ότι υφίστανται στην περίπτωση επανειλημμένης προσβολής της, χωρίς, μάλιστα, στην περίπτωση αυτή να θίγεται η διάταξη του άρθρου 692 παρ. 4 του ΚΠολΔ, που απαγορεύει την ικανοποίηση του δικαιώματος, με τη λήψη του ασφαλιστικού μέτρου, δεδομένου ότι, επί απολύτων δικαιωμάτων, όπως η προσωπικότητα, η υποχρέωση των τρίτων να μη την προσβάλλουν, ισχύει στο διηνεκές, με συνέπεια, λόγω της ύπαρξης διαρκούς στην περίπτωση αυτή έννομης σχέσης, να μπορεί, όταν υφίσταται ανάγκη, να τεθεί προσωρινά σε λειτουργία,

χωρίς με jrov τρόπο αυτό να κινδυνεύει να ματαιωθεί ο σκοπός της κυρίας

" ' ■ --ΓΊ

δίκης.' Η^ξίζρση, που απορρέει από την προσβολή του δικαιώματος αυτού συν^^^Ρΐ; μεταξύ άλλων, στην άρση της τελευταίας και στην παράλειψή της- στο μέλλον, εφόσον υπάρχει βάσιμη απειλή επικείμενης προσβολής, με την- επιβολή οποιουδήποτε πρόσφορου ασφαλιστικού μέτρου. Σε περίπτωση ανυπαρξίας ή μη πιθανολόγησης των πραγματικών αυτών προϋποθέσεων, δεν δικαιολογείται η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία αποτελούν την εξαίρεση του κανόνος κατά τον οποίο τα εξαναγκαστικά μέτρα κατά της περιουσίας ή κάποιου προσώπου διατάσσονται και λαμβάνονται μόνο μετά την οριστική και τελεσίδικη διάγνωση της απαιτήσεως και με τις εγγυήσεις και διατυπώσεις της τακτικής διαδικασίας. Περαιτέρω, κατά το άρθρο 362 παρ. 1 Π Κ, όποιος με οποιοδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται η διαδίδει για κάποιον άλλο γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του τιμωρείται κ.λ.π., ενώ κατχ αρθρ. 363 παρ. 1 ΠΚ, αν, στη περίπτωση του 362,το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε, ότι αυτό είναι ψευδές τιμωρείται κ.λ.π. Ως γεγονός, κατά την έννοια των παραπάνω διατάξεων, θεωρείται κάθε πράξη και παράλειψη και γενικότερα κάθε συγκεκριμένο συμβάν του εξωτερικού κόσμου, παρελθόν ή παρόν, που υποπίπτει στις αισθήσεις και είναι δεκτικό απόδειξης, αλλά και κάθε συμπεριφορά ή συγκεκριμένη σχέση, αναφερόμενη στο παρελθόν ή το παρόν και υποπίπτουσα στις αισθήσεις, αντικείμενη στην ηθική και την ευπρέπεια, η οποία ανακοινούμενη σε τρίτον μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του άλλου (βλ. ΑΠ 666/2003 ΕλλΔνη 44.1461, ΑΠ 1672/2003 ΕλλΔνη 44.1462). Ως γεγονός νοείται και η έκφραση γνώμης η αξιολογική κρίση, καθώς και ο χαρακτηρισμός όταν με την έκφραση συνδέεται και σχετίζεται με το γεγονός, ώστε με την σύνδεση και τη σχέση τους, μ^ αυτό ουσιαστικά να προσδιορίζουν την έκταση της ποσοτικής και ποιοτικής βαρύτητάς του. Το τελευταίο αυτό δεν συμβαίνει, όταν οι χαρακτηρισμοί εκφράζονται αυτοτελώς και ασχέτως με τέτοιο γεγονός. Απλές μόνο κρίσεις η γνώμες που εκφράζει κάποιος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα γεγονότα, δεν αρκούν προς ύπαρξη δυσφήμησης. Το γεγονός, σύμφωνα με την έννοια των παραπάνω διατάξεων, πρέπει να είναι πρόσφορο, για να βλάψει την τιμή και την

υπόληψη του άλλου (ΑΠ 712/2011 ΝοΒ 2012.51) Εξάλλου κοπ^ςβψ^ς των άρθρων 57-59, 299, 330, 914 και 932 του ΑΚ εκείνος που προρβο^λέχαΛ παράνομα και υπαίτια στην προσωπικότητά του, της οποίας εκφάνσεις•;

\ •. • -Λ

αποτελούν, η τιμή, δηλαδή η ηθική αξία και η υπόληψη, δηλαδή η κοινωνική- αξία, δικαιούται να απαιτήσει, μεταξύ άλλων και την επιδίκαση σ' αυτόν εύλογης χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης (Ολ. ΑΠ 2/2008). Ακόμη, κατά το άρθρο 367 παρ. 1 περ. α-δ' του Π Κ, το άδικο των προβλεπομένων στα άρθρα 361 επ. του ίδιου Κώδικα πράξεων - με εξαίρεση τις περιπτώσεις της συκοφαντικής δυσφήμησης ή την ύπαρξη σκοπού εξύβρισης - αίρεται, μεταξύ άλλων περιπτώσεων και όταν πρόκειται για εκδηλώσεις που γίνονται για την εκτέλεση νόμιμων καθηκόντων, την άσκηση νόμιμης εξουσίας ή για τη διαφύλαξη (ή προστασία) δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον ή σε ανάλογες περιπτώσεις. Η εν λόγω διάταξη, για την ενότητα της έννομης τάξης, εφαρμόζεται αναλογικά και στο χώρο του ιδιωτικού δικαίου, όπως αυτός οριοθετείται από τα άρθρο 57-59 του ΑΚ. Ειδικός σκοπός εξύβρισης ειδικότερα εμφαίνεται στον τρόπο εκδήλωσης της προσβλητικής συμπεριφοράς, όταν αυτός δεν ήταν αντικειμενικά αναγκαίος για την απόδοση της σκέψης εκείνου που φέρεται ότι ενήργησε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον και χρησιμοποίησε τον τρόπο αυτόν για να προσβάλλει την τιμή άλλου (ΑΠ 1007/2010 ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 1897/2006 ΕλλΔνη 48.861, ΑΠ 346/2004 ΕΕΝ 2004.576, ΑΠ 73/2002 ΕλλΔνη 43.857, ΑΠ 825/2002 ΕλλΔνη 44.988, ΑΠ 167/2000 ΝοΒ 49.247).

Στην υπό κρίση αίτησή του ο αιτών εκθέτει ότι τυγχάνει βετεράνος του ^πολέμου της Κύπρου το έτος 1974, καθώς επίσης Πρόεδρος της εδρεύουσας στην Αθήνα αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974» και ότι οι καθ' ων η αίτηση, που τυγχάνουν ο μεν πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ 74», ο δε δεύτερος και τρίτος /ΐρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του συνδέσμου «ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛΔΥΚ 74», με επιστολές τους που απέστειλαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, οι οποίες αναρτήθηκαν και στις διαδικτυακές ιστοσελίδες των συλλόγων τους, προέρχονται σε επανειλημμένους ψευδείς, συκοφαντικούς,

/ ->

τελικά, ηΐίράνομους και προσβλητικούς της προσωπικότητάς του ισχυρισ^υς, που θίγουν την τιμή και υπόληψή του, και θέτουν σε δοκιμασία Ο ^τ^^^ίκή και συναισθηματική του ισορροπία. Ζητεί δε, επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση, να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, κατά τρόπο ώστε να υποχρεωθούν οι καθ' ων η αίτηση, με την απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής τους κράτησης, να άρουν τη γενόμενη προσβολή της προσωπικότητάς του, με την απόσυρση των συκοφαντικών δημοσιευμάτων που ανήρτησαν στις διαδικτυακές ιστοσελίδες των συλλόγων τους και τη δημοσίευση εκεί, καθώς και σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, περίληψης της εκδοθησόμενης απόφασης με αποκαταστατικό της τιμής και υπόληψης του δημοσίευμα και να καταδικαστούν αυτοί στα δικαστικά του έξοδα. Μ' αυτό το περιεχόμενο η ένδικη αίτηση αρμοδίως φέρεται για να συζητηθεί ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, κατά την προκειμένη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 682, 683, 686 επ. και 731 επ. του ΚΠολΔ), είναι δε νόμιμη, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη μείζονα σκέψη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων των άρθρων 57 και 59 εδ. β' του ΑΚ, 682 παρ. 1, 731, 732 και 947 παρ. 1 - 2 και 176 του ΚΠολΔ και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα.

Οι καθ' ων η αίτηση, ενεργώντας ο μεν πρώτος υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του Πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ '74», ο δε δεύτερος και τρίτος του Προέδρου και Αντιπροέδρου αντίστοιχα του Δ. Σ. πολεμικού συνδέσμου (συλλόγου) «ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛΔΥΚ '74», με προφορική δήλωση της πληρεξούσιας δικηγόρου τους στο ακροατήριο, £σκησαν ανταίτηση, στρεφομένη κατά του αιτούντος, Προέδρου της εδρεύουσας στην Αθήνα αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974», με την οποία (ανταίτηση), επικαλούμενοι επείγουσα περίπτωση, συνιστάμενη στην διαρκή αναστάτωση που προκαλεί η περιγραφόμενη συμπεριφορά του αντιδίκου τους τόσο στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους όσο και στο εσωτερικό των συλλόγων που αυτοί εκπροσωπούν, ενόψει της σύγχυσης που προκαλείται στην κοινή γνώμη από - την αντιποίηση του είδους της ένωσης προσώπων που αυτός εκπροσωπεί και

j των άνω ιδιοτήτων touc με την ψευδή παράσταση ότι τυγχάνει Πρόεδρος

-

αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, με συνέπεια να φαίνεται ότι ε

Πολεμικού Συλλόγου, ενώ στην πραγματικότητα αυτός είνάι>/Ηρο|δ^ρς

εν γένει τους πολεμιστές της Κύπρου του 74, ζητούν vc ασφαλιστικά μέτρα, κατά τρόπο ώστε να υποχρεωθεί ο καθ' ου η ανταίτηση;

με την απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής του κράτησης, α) να παραλείπει τη χρήση της ιδιότητας του Προέδρου Συλλόγου (ή Συνδέσμου ή Σωματείου) «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974», με ή χωρίς το προσδιοριστικό «Πολεμικός» ή με ή χωρίς τα χαρακτηριστικά «Αεί Μάχιμοι», β) να παραλείπει τον παράνομο τίτλο Σύλλογος (ή Σύνδεσμος ή Σωματείο) «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974», με ή χωρίς το προσδιοριστικό «Πολεμικός» ή με ή χωρίς τα χαρακτηριστικά «Αεί Μάχιμοι», ή να διαταχθεί σε βάρος του οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο, γ) να υποχρεωθεί αυτός να αποσύρει και να διαγράψει την ιδιότητα και τον τίτλο αυτό από κάθε έντυπο, πινακίδα, σφραγίδα, δημοσίευμα (έντυπο ή ηλεκτρονικό), δ) να άρει τη γενόμενη σε βάρος τους προσβολή της προσωπικότητάς τους, ως πολεμιστών στην Κύπρο του 1974 και ως εκπροσώπων των πολεμικών σωματείων που αυτοί εκπροσωπούν, με τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, περίληψης της εκδοθησόμενης απόφασης με αποκαταστατικό δημοσίευμα και να καταδικαστούν αυτοί στα δικαστικά του έξοδα. Η άνω ανταίτηση παραδεκτά ασκήθηκε (βλ. Παρμ. Τζίφρα, Ασφαλιστικά Μέτρα, Δ' έκδοση, σελ. 33) και πρέπει να συνεκδικαστεί με την αίτηση, λόγω της πρόδηλης μεταξύ τους συνάφειας και διότι έτσι διευκολύνεται και επιταχύνεται η δίκη (άρθρο 246 ΚΠολΔ). Με αυτό όμως το περιεχόμενο και αιτήματα πρέπει ν' απορριφθεί ως απαράδεκτη, λόγω έλλειψης ενεργητικής νομιμοποίησης των αιτούντων. Και τούτο, διότι στην άσκησή της νομιμοποιούνται οι εκπροσωπούμενοι από τους ίδιους πολεμικοί σύλλογοι, που βλάπτονται άμεσα από την επικαλούμενη παράνομη προσβολή της νομικής τους προσωπικότητας, λόγω της χρήσης του επικαλούμενου ψευδούς τύπου του νομικού προσώπου και δη αυτού του (Πολεμικού) Συλλόγου ή Σωματείου αντί όχι του αληθούς τύπου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, εκ μέρους του νομίμου εκπροσώπου της, καθ' ου η ανταίτηση, και όχι οι ίδιοι ατομικά ως φυσικά πρόσωπα, καθώς αυτοί δεν

: Ά

είναι φορείου αξιούμενου δικαιώματος, αλλά αποτελούν όργανα των άνω νομικών ?#^4σώπων, δια των οποίων εκφράζεται η νόμιμη, έγκυρη προς τούτόΙ^λησή τους, κατά τα άρθρα 65, 67 και 68 ΑΚ (βλ. και ΕφΑΘ 2070/2011 ΔΕΕ 2011.1241, ΕφΑΘ 3023/2003 ΕΕμπΔ 2004.314). Επιπροσθέτως, ως προς τον τρίτο των ανταιτούντων η ανταίτηση είναι απορριπτέα ως ενεργητικώς ανομιμοποίητη και για το λόγο ότι τα νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με το άρθρο 64 παρ. 2 εδ. 1 ΚΠολΔ, παρίστανται στο δικαστήριο με τους νομίμους εκπροσώπους τους (ΑΠ 609/1985 ΕλλΔνη 27.78), πλην όμως, σύμφωνα με το άρθρο 13 του προσκομιζόμενου καταστατικού του συνδέσμου (συλλόγου) «ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛΔΥΚ '74», νόμιμος εκπρόσωπος αυτού είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου και εν προκειμένω, ο δεύτερος των ανταιτούντων, ο δε τρίτος από αυτούς, ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., νόμιμα εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο μόνο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του τελευταίου.

Από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων των διαδίκων, Ανδρέα Κριθάρη, Δημητρίου Νικολάου και Χρήστου Ρούβαλη, που δόθηκαν στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, από όλα τα προσκομιζόμενα με επίκληση από τους διαδίκους έγγραφα και τις υπ' αριθμό 4039 κσι 4040/2-7-2012 ένορκες βεβαιώσεις των μαρτύρων του αιτούντος Ανδρέα Κριθάρη και Αντωνίου Δούλα, που δόθηκαν με επιμέλειά του ενώπιον της Ειρηνοδίκη Αθηνών Βιολέττας Χατζοπούλου, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης, που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών επί της υπ' αριθ. ΑΒΜ Δ.2012/2452 έγκλησης του αιτούντος κατά των καθ' ων η αίτηση για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, τα όσα εξέθεσαν οι διάδικοι και απ' όλη γενικά τη συζήτηση της υπόθεσης πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα: Ο πρώτος των καθ' ων - ανταιτούντων, Παναγιώτης Αφαλής, τυγχάνει Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ '74», ενώ ο δεύτερος και τρίτος των καθ' ων - ανταιτούντων, τυγχάνουν αντίστοιχα Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Δ.Σ. του εκπολιτιστικού συνδέσμου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974 (ΕΛ.ΔΥ.Κ. '74)», αποτελούν δε αμφότεροι νομίμως αναγνωρισμένα σωματεία, εγγεγραμμένα στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών με αύξοντα αριθμό

ν,•' ■ '•<*,

13605/2004 και 20745/1996 αντίστοιχα. Μέλη τους τυγχάνουν -μη^όνίμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνδέονται λόγω της συμμετοχές του^ σε πολεμικό συμβάν και συγκεκριμένα μέλη του πρώτου είναι αξιώμώκ&ί^^ υπαξιωματικοί και στρατιώτες της Α' Μοίρας Καταδρομών και Γ' Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, που υπηρέτησαν στις μονάδες τους στην Κύπρο από 22-7-1974 μέχρι 25-3-1975, ενώ του δευτέρου είναι έφεδροι κληρωτοί που υπηρέτησαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις ΑΤΤΙΛΑ I και ΑΤΤΙΛΑ II από 20-7-1974 αντίστοιχα, έχουν δε σκοπό μεταξύ άλλων, την προστασία και προαγωγή των οικονομικών ή επαγγελματικών συμφερόντων των μελών τους, την διατήρηση της μνήμης των πεσόντων συναδέλφων τους, την ηθική δικαίωση και αποκατάστασή των επιζώντων πολεμιστών της Κύπρου, την παροχή αρωγής σε μέλη και τις οικογένειες όσων από αυτούς χρήζουν βοήθειας, καθώς και γενικά τη λήψη κάθε μέτρου που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των δικαιολογημένων προσδοκιών τους και στην αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας και της κοινωνίας των αγώνων και των θυσιών τους. Με δεδομένα τα γνωρίσματα αυτά, αποτελούν αμφότεροι πολεμικά σωματεία, εποπτευόμενα σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.Δ. 4089/1960 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας /(ΔΕΠΑΘΑ). Ο αιτών - καθ' ου η ανταίτηση είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εδρεύουσας στην Αθήνα αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ^ΚΥΠΡΟΥ 1974», που αποτελεί μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο, με την Jvvoia του άρθρου 784 και επ. του ΑΚ, διεπόμενο από τις διατάξεις των άρθρων 741-784 του ΑΚ, καταχωρήθηκε δε στα βιβλία εταιριών αυτού του . Πρωτοδικείου με αύξοντα αριθμό 17962/2007. Σκοπός της είναι, μεταξύ άλλων, η διάσωση των ιστορικών πηγών και τεκμηρίων του πολέμου στην Κύπρο και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί και οδήγησαν στην παράνομη στρατιωτική κατοχή τμήματος της νήσου, η ανάληψη υλοποίησης προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων ή μη από το Ελληνικό Δημόσιο, την Ε.Ε. ή άλλους Οργανισμούς, σχετικούς με τους σκοπούς της, η συνεργασία με άλλους φορείς με συγγενείς στόχους, η ανάπτυξη της δράσης της μέσω διαδικτύου και τη διεξαγωγή συνεδρίων, η

ανέγερση μνημείων για τους πεσόντες, η ενίσχυση των μελών του και η δίκαιη ηθική κα^λική αποκατάσταση όσων πολέμησαν στην Κύπρο. Πλέον του άνω npffjlpou της αποτελείται από άλλα πέντε μέλη, όπως τούτο προκύπτει από το'Γαπό 1-10-2007 πρακτικό ίδρυσης και καταστατικό της, το οποίο δεν πιθανολογείται ότι τροποποιήθηκε έκτοτε, ώστε να συμπεριλάβει και άλλα μέλη, τέτοια δε μπορούν να γίνουν όχι μόνο όσοι πολέμησαν υπέρ της I Κύποου. αλλά και πολίτες κρατών μελών της Ε. Ε. ή άλλου κράτους. που

έχουν αναπτύξει δραστηριότητα ανάλογη με τους σκοπούς της εταιρίας ή και

,ν.π. ή ενώσεις προσώπων που αναπτύσσουν παρεμφερείς με αυτήν ^ —

σκοπούς. Υπό την προαναφερόμενη ιδιότητά του, ο αιτών, που υπήρξε βετεράνος του Πολέμου στην Κύπρο το έτος 1974, έχοντας στρατιωτική υπηρεσία στη Ζώνη Πρόσω ή Επιχειρήσεων (βλ. την υπ' αριθ. 205.94/737/30-10-2000 βεβαίωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού) - όπως και άλλα τρία μέλη της άνω εταιρίας και δη, ο Αντώνιος Δούλας, ο Ανδρέας Κριθάρης και ο Κωνσταντίνος Μαμζέλης (βλ. τις προσκομιζόμενες βεβαιώσεις του Γ.Ε.Σ.) - ανέπτυξε πλούσια δράση, πραγματοποιώντας ομιλίες, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές εκπομπές και άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τα γεγονότα της Κύπρου το 1974, αποκτώντας κύρος και αναγνωρισιμότητα.

' ^— ■■ ■ I I ■ - ■ _

>

Ωστόσο, σε όλες τις άνω ομιλίες και εν γένει εκδηλώσεις ο ίδιος αναφερόταν , |] ^ακ Πρόεδρος του Συλλόγου ή Συνδέσμου «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974», , ψ με ή χιωρίς το σύνθημα «Αεί Μάχιμοι», το οποίο αποτελεί και έμβλημα της σημαίας και της σφραγίδας της αστικής εταιρίας που εκπροσωπεί. Συγκεκριμένα, το 2008 εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», με θέμα «Αθέατοι Καταδρομείς» και μίλησε για τους αγώνες των πολεμιστών της Κύπρου. Στην εκπομπή αυτή καλεσμένοι υπήρξαν επίσης ο Διονύσιος Πατεράκης, που μαζί με τον επιζήσαντα Κωνσταντή Αλεξίου και άλλους έξι αναφερόμενους ως πεσόντες, αναφέρθηκε ότι πολέμησαν κρυφά στο όρος Πενταδάκτυλος της Κύπρου την 31-7-1966, οι δε τελευταίοι έξι σκοτώθηκαν από βόμβες ναπάλμ της τουρκικής αεροπορίας. Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ανιστόρητο και ψευδές, ,όπως συνομολογεί και ο αιτών, (ν.

αφού την 31-7-1966 ουδέν πολεμικό γεγονός έλαβε στην Κ^^^^Ι* περισσότερο βομβαρδισμοί προ του 1974, όσα δε συνέβησαν, αφορούσαν τα έτη 1964 και 1967. Μετά δε τρν|π|[^^λή"τΓ τηλεοπτικής αυτής εκπομπής, προς το σκοπό δημοσιότητας V^v εγ~ν> * γεγονότων και την απόδοση τιμών στους φερόμενους ως πεσόντες,, πέντε Κυπρίων (Νικόλαος Παπάς, Μάκης Σαββίδης, Ιωάννης Σαββίδης, Χάρης Θεοφάνους και Γιώτα Θεοφάνους) ανέλαβε την πρωτοβουλία να τιμήσει τους ελλαδίτες πολεμιστές στην Κύπρο και να ενισχύσει οικονομικά του πάσχοντες εξ αυτών, διοργανώνοντας έρανο υπέρ αυτών, καθώς επίσης ανέλαβαν τη διοργάνωση τέλεσης εκκλησιαστικού μνημόσυνου και την ανέγερση μνημείου στην Ασγάτα Κύπρου. Μετά ταύτα, οι άνω Κύπριοι ιδιώτες με την από 30-4-2008 επιστολή τους, που απηύθυναν στον αιτούντα, ως Πρόεδρο του Συλλόγου «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974», ζητούσαν να τους γνωστοποιήσει ονόματα αναξιοπαθούντων και πασχόντων ελλαδιτών πολεμιστών της Κύπρου του 1974, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά από το προϊόν του εράνου, ^ο δε τελευταίος, με την από 18-5-2008 επιστολή fk του κοινοποίησε στους τελευταίους τα ονόματα 11 τέτοιων πολεμιστών, που έχρηζαν οικονομική βοήθεια, μετά από ενδελεχή, όπως ισχυρίστηκε, έρευνα

,σε όλη την Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να έρθει σε οποιαδήποτε επαφή με τους ^καθ' ων, που υπό τις προαναφερόμενες ιδιότητές τους εκπροσωπούν το

_ σύνολο σχεδόν των πολεμιστών της Κύπρου 1974 και γνώριζαν πολλούς , αναξιοπαθούντες συμπολεμιστές τους. Την 23-5-2008 ακολούθησε εκδήλωση και δείπνο στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στη Λεμεσό, παρουσία μεγάλου αριθμού προσώπων, επιχειρηματιών, πολιτικών, καλλιτεχνών της ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και με τη στήριξη των Δήμων Αθηναίων, Ηλιούπολης, Μηθύμνης Κρήτης, προς τιμή των ελλαδιτών πολεμιστών Κύπρου, τους οποίους συλλογικά εκπροσώπησε ο αιτών, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, (b^j^^t^ πραγματοποιώντας ομιλία και παραχωρώντας συνεντεύξεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενισχύοντας, όπως ισχυρίζεται, το κύρος της εκδήλωσης και επηρεάζοντας τους παρευρισκομένους, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στον προαναφερόμενο έρανο, ο οποίος απέφερε ποσό

500.000 ευρώ. Περαιτέρω, σε ειδική τελετή που έγινε την 25-5-2008 Ασγάτα . Κύπροιν παρουσία υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτειακών παραγόντων της Κύπρου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και πλήθους κόσμου, ο αιτών προέβη στα αποκαλυπτήρια του k ανεγερθέντος μνημείου προς τιμή των φερόμενων πεσόντων και επιζησάντων στον Πενταδάκτυλο την 31-7-1966, οπότε για πρώτη φορά, όπως ισχυρίζεται, συνειδητοποίησε το ψευδές και ανιστόρητο αυτό περιστατικό, που αναγραφόταν στην επιτύμβια στήλη. Εξάλλου, οι υποσχέσεις των διοργανωτών των άνω εκδηλώσεων ότι το προϊόν του εράνου θα διανεμόταν με διαφάνεια στους αναξιοπαθούντες και πάσχοντες πολεμιστές (που απέμειναν 10, καθώς ο 11ος απεβίωσε στη συνέχεια) δεν τηρήθηκαν, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο αιτών, αυτοί απέστειλαν μόνο το ποσό των 15.000 ευρώ περίπου, το οποίο διατέθηκαν στους έξι από τους δέκα πολεμιστές. Σύμφωνα όμως με την προσκομιζόμενη από τους καθ' ων η αίτηση από 8-2-2010 ανυπόγραφη επιστολή, που απέστειλε ο εκ των διοργανωτών Ιωάννης Σαββίδης προς τον πρώτο των καθ' ων, το ποσό του εράνου που συγκεντρώθηκε στο ξενοδοχείο «Four Seasons» ανήλθε στο ποσό των 105.980 ευρώ, εκ των οποίων τα 41.350 ευρώ διατέθηκαν στην οργάνωση της εκδήλωσης - στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα που διατέθηκαν για ^.τη φιλοξενία του αιτούντος - τα δε υπόλοιπα 64:631 ευρώ διατέθηκαν στους εν λόγω 10 πολεμιστές (στους κληρονόμους του 11ου αποβιώσαντος για την κηδεία του), εκ των οποίων οι «επιζήσαντες» Κωνσταντής Αλεξίου και Διονύσιος Πατεράκης έλαβαν το ποσό 19.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα. Τελικά, οι εν λόγω εκδηλώσεις προς τιμή των ελλαδιτών και αναξιοπαθούντων πολεμιστών της Κύπρου ι^ατέληξαν σε δικαστική διαμάχη μεταξύ αφενός των πέντε Κυπρίων διοργανωτών και αφετέρου του αιτούντος ^ ^και του εκπροσώπούμενου από αυτόν «Συλλόγου» - όπως αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο - «Βετεράνων Κύπρου '74», οι οποίοι άσκησαν σε βάρος των πρώτων την υπ' αριθμό κατάθεσης 3903/2009 αγωγή τους ενώπιον του ,Επαργιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, για τη θεμελίωση της καθ' ύλην αρμοδιότητας του οποίου αναφέρουν ως κλίμακα της απαίτησής τους το ποσό

των 500.000 έως 2.000.000 ευρώ, με την οποία οι τελευταίοι, αναφέρομε^

στα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, τα οποία συνομολογούν, αξκ^νο από τους εναγομένους να προβούν σε δήλωση περί του ψευδούς περιστατικού της 31-7-1966, να κατεδαφιστεί το μνημείο που ανεγέρθηκε, να δηλώσουν το εισπραχθέν ποσό του διενεργηθέντος εράνου και να το αποδώσουν στους ενάγοντες, να αποζημιώσουν τους τελευταίους για την απατηλή και δόλια συμπεριφοράς τους, καθώς και για τη δυσφήμηση που διέπραξαν σε βάρος του ενάγοντος εδώ αιτούντος με τη δημοσίευση επιστολής τους στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος». Έκτοτε, ο αιτών παραβρέθηκε και υπήρξε ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεων που αφορούσαν στα γεγονότα της Κύπρου το 1974, όπως ενδεικτικά την 22-2-2010 σε εκδήλωση του Δήμου Περιστερίου με θέμα «Η προδοσία της Κύπρου», την 26-1-2011 σε εκδήλωση της Πνευματικής Εστίας Γλυφάδας, στην Αίθουσα «Μεκεδονία» του ξενοδοχείου «Όασις» στην Γλυφάδα με τίτλο «..για τις αλήθειες που μας έκρυψαν... Κύπρος 1974», πάντα με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974». Ακόμη, στις δημόσιες εορτές και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2011 κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ως .εκπρόσωποι του άνω δήθεν πολεμικού σωματείου, τόσο ο ίδιος ο αιτών όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Αντώνιος Δούλας. Ως (Πολεμικό) Σωματείο κατάφερε να προσκληθεί και πάλι από την Περιφέρεια Αττικής η εκπροσωπούμενη από τον αιτούντα αστική εταιρία την παραμονή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2012, πλην όμως τελικά απαγορεύτηκε η προσέλευση και κατάθεση στεφάνου στο άνω Μνημείο από τον ορισθέντα στην εν λόγω εκδήλωση εκπρόσωπο του, Ανδρέα Κριθάρη, Υπεύθυνο Δημοσία,)ν Vycrr^.n/ Tr>^ Γκτηκ-ής pTrripirtr Την ίδια ημέρα ο αιτών, με δημοσίευμά του στο διαδίκτυο, καταφέρθηκε εναντίον των οργάνων της Ελληνικής Αστυνοιιίαο:, που κατ' εντολή του πολιτικού τους Προϊσταμένου, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, απαγόρευσαν την προσέλευση και κατάθεση στεφάνου στον άνω εκπρόσωπο του «Συλλόγου» τους. Η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του Ανδρέα Κριθάρη κοινοποιήθηκε στο ΥΠ.ΕΘ.Α./ΔΕΠΑΘΑ,

L•

που fe^fypaipo τους γνωστοποίησαν στην Περιφέρεια Αττικής ότι το ^(^Ρ^ο» με την επωνυμία «(Σύλλογος) ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ^ " ΚΥΠΡΟΥ 1974» τυγχάνει άγνωστο, δεν εποπτεύεται από το ^ΎΠ,ΕΘ.Α./ΔΕΠΑΘΑ και κατά συνέπεια δε λαμβάνει προσκλήσεις. Σύμφωνα δε με την υπ' αριθμ. 52749/28-9-2006 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (περί καθορισμού σειράς προβαδίσματος κατά τις επίσημες εορτές και τελεστές, προσκαλουμένων από τις δημόσιες αρχές, οργανισμούς και ιδρύματα) δεν συμπεριλαμβάνονται αστικές εταιρίες στη σειρά προβαδίσματος για προσκλήσεις και καταθέσεις στεφάνων (βλ. το υπ' αριθ. πρωτ. οικ. 177810/29-11-2012 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, που προσκομίζουν οι καθ' ων η αίτηση - ανταιτούντες), γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε ο αιτών με το υπ' αριθ. πρωτ. οικ. 157653/25-10-2012 έγγραφο της Περιφέρειας. Κατόπιν όλων αυτών και επειδή δημιουργήθηκαν προβλήματα στο εσωτερικό των πολεμικών σωματείων «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ '74», και «ΕΛ.ΔΥ.Κ. '74», καθώς τα μέλη τους θορυβήθηκαν από τις άνω δραστηριότητες της αστικής εταιρίας που ο αιτών εκπροσωπεί, που φαινόταν να ενεργεί για λογαριασμό όλων των πολεμιστών της Κύπρου το 1974 και άρα των άνω πολεμικών σωματείων, άρχισαν δε να αμφισβητούν και τους ίδιους τους καθ' ων η αίτηση, οι 7ελευταίοι, ενεργώντας υπό τις προαναφερόμενες ιδιότητές τους, εγχείρησαν προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών την με αριθμό πρωτ. 34/8-4-2012 επιστολή τους, την οποία συνυπέγραψαν ο πρώτος και ο δεύτερος από αυτούς, όπου ανέφεραν τα εξής: Ότι Α) παράλληλα με τους άνω πανελλήνιους συλλόγους τους, που εκπροσωπούν πλέον του 80% των πολεμιστών της Κύπρου 1974 δρουν και συμπολεμιστές τους ή μη, αυτοαποκαλούμενοι Πρόεδροι, Γενικοί Γραμματείες και Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων, ακόμη και ανύπαρκτων Συλλόγων με την ονομασία «Βετεράνοι Κύπρου» κ.λ.π. και μάλιστα ως αυτόκλητοι εκπρόσωποι τους, με τις οποίες προβάλλονται και αποκομίζουν διάφορα ωφελήματα σε βάρος μας, ^χροσβάλλοντας τη μνήμη νεκρών ηρώων συμπολεμιστών τους και παραποιώντας την ιστορία τους, εξαπατώντας υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, όπως, εγγράφουν μέλη τους οποιονδήποτε πέρασε από την Κύπρο,

-u -

οποιαδήποτε χρονική περίοδο και με οποιαδήποτε ιδιότητα, δηλαδή^ μί * ι ; f

κατέχοντες βεβαίωση Ζώνης Πρόσω (πολεμιστές), εξαπατούν φορε^ Vnj

Τρπικής Αυτοδιοίκησης και συνυπογράφουν προσκλήσεις για συνδιοργάνώση

τελετών αποκαλυπτηρίων και μνημόσυνων, ως εκπρόσωποι όλων, ότι τιμούν

και αναδεικνύουν «πλαστούς καταδρομείς ως ήρωες και γεγονότα» που ποτέ

δεν υπήρξαν και φαλκιδεύουν την ιστορική αλήθεια για να καρπωθούν

^προβολή, τιμές αρχηγού κράτους κ.λ.π., αποκαλύπτουν μνημεία και στη

συνέχεια ζητούν ξεδιάντροπα την καθαίρεσή τους και αντί να κρύβονται γΓ

αυτά που έκαναν, στρέφονται με αγωγές κατά ανθρώπων, που με καλή

Sfct!">

ssr

\ ν ν.• χ -

^ , _ _■ ι ■ -■ ■ - ι ■

θέληση παρασύρθηκαν από τα ψεύδη τους και καταξοδεύτηκαν για να τους _χιυήσουν και να τους αναδείξουν, ζητώντας τους με αγωγή ποσά ύψους 500.000 έως 2.000.000 ευρώ, ότι διακινούν, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, λίστες με αναξιοπαθούντες πολεμιστές της Κύπρου και μη, για οικονομική ενίσχυση, ενώ εκπροσωπούν τους εαυτό τους και 3-4 άλλους ομοίους τους, ότι συνέβαλαν στον πλουτισμό μη πολεμιστών Κύπρου 1974 σε

βάρος αναξιοπαθούντων πολεμιστών 1974, ότι εκθέτουν πολιτικές - στρατιωτικές - αυτοδιοικητικές αρχές και προσωπικότητες κύρους με την πρόσκλησή τους και παρουσία τους σε κάλπικες τελετές, ότι αποκαλύπτουν μνημεία με σωρεία λαθών και τελούν μνημόσυνα χωρίς την παρουσία ^συγγενών των πεσόντων ηρώων. Επίσης, ισχυρίστηκαν Β) ότι διοργανώνουν »τελετές σε ημερομηνίες, που αυτοί έχουν δικές τους εκδηλώσεις για να τους αποφύγουν και να προβληθούν και συνέδρια πολεμιστών γΓ αυτούς χωρίς ,αυτούς, εγγράφονται σε δύο και περισσότερους συλλόγους χωρίς φυσικά να ^αταβάλουν συνδρομή, χορηγούν ταυτότητες για παροχή ιατρικής περίθαλψης σε στρατιωτικά νοσοκομεία και δηλώνουν στις καταστάσεις για τη φιλοξενία TOUC στην Κύπρο μη πολεμιστές, επεμβαίνουν στα εσωτερικά των Συλλόγων τους δημιουργώντας τους χρόνια προβλήματα, παρέσυραν τους δημάρχους Περιστερίου και Λαμίας στην κατασκευή μνημείων με πλήθος λαθών και ανακριβειών, κρυφά από αυτούς γΓ αυτούς, ότι ξεσπούν στα μνημεία, όταν διαφωνήσουν μεταξύ τους για την προβολή κ.λ.π., ότι έστειλαν _ τους άνω Προέδρους των αιτούντων Σωματεία στα κρατητήρια και κατ'

επανάληψη κατηγορουμένους στα δικαστήρια με ψευδείς καταθέσεις, οτι

- :

δίνο,υ%^υνεντεύξεις στις οποίες αναφέρουν ότι επέζησαν χωρίς ψωμί και νερο

ημέρες και τους κατηγορούν σκόπιμα και ψευδέστατα για μη πολεμιστές και διασπαστές συλλόγων και ότι κατεβαίνουν στην Κύπρο για να καταθέσουν 6-7 στεφάνια και για ατομικές - οικογενειακές σχέσεις - ρροβολές συμπεριφέρονται με αλαζονεία και απρέπεια στους αξιωματικού συνοδούς τους, επιβαρύνοντας το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο με το σύνολο των εξόδων μεταφοράς και παραμονής για 4-5 ημέρες στην Κύπρο. Στο τέλος της άνω επιστολής τους, οι καθ' ων κατονομάζουν τα πρόσωπα στα οποία αποδίδουν τις άνω μομφές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται υπό τον τίτλο «Αθέατοι καταδρομείς» ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, ο «δήθεν» καταδρομέας Διονύσιος Πατεράκης, ο αιτών Νικόλαος Αργυρόπουλος και ο Αντώνιος Δούλας, υπό δε τον τίτλο «Βετεράνοι Κύπρου 1974», το Δ.Σ. αυτού, δηλαδή ο αιτών, ο Αντώνιος Δούλας και ο μάρτυρας απόδειξης Ανδρέας Κριθάρης, καθώς επίσης κατονομάζονται και εκπρόσωποι άλλων τέτοιων «ανύπαρκτων» συλλόγων, όπως του «Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου», «Πολεμιστών και τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας» και «Ελλήνων πολεμιστών και πολεμιστών Κύπρου 1964-1967 και 1974». Ακόμη, ο πολεμικός σύλλογος «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ 74», που εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρώτο των καθ' ων, Παναγιώτη Αφαλή, ενεργώντας με την ιδιότητά του αυτή και μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί με το καταστατικό, με την υπ' αριθμό πρωτ. 37/23-4-2012 επιστολή του, απευθυνόμενη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, ισχυρίστηκε για τον αιτούντα τα εξής: α) Ότι ενεργώντας υπό την ιδιότητα του Προέδρου του ανυπόστατου Συλλόγου «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974», μαζί με τον Αντώνιο Δούλα (Γενικό Γραμματέα), έχοντας και αντίστοιχη σημαία, παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος όλων των πολεμιστών της Κύπρου 1974 και επωφελείται των οποιονδήποτε ευεργετημάτων, τιμών κ.λ.π. σε βάρος αυτών και κυρίως των πολεμιστών των Πανελληνίων Χυλλόνων «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ '74» και «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 74», που εκπροσωπούν το 80% των πολεμιστών της Κύπρου 1974, παραποιώντας παράλληλα και την

ιστορία, όπως με τα αποκαλυπτήρια μνημείου Αθέατων Καταδρομέων

— ι , yfifr

—ψ

Λεμεσό, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου ΣτρατιώτήΓ μ|«Λ —

L

συμμετοχή και τρίτου άσχετου προσώπου για προβολή και εκδουλευσή, ^ ομιλίες στους Κύπριους φοιτητές στην Εστία Γλυφάδας, στο Πολεμικό-

Μουσείο, στο Δήμο Περιστερίου κ.λ.π. β) Ότι μαζί με τον Αντώνιο Δούλα, και

τον κίβδηλο - μούφα καταδρομέα Διονύσιο Πατεράκη, τον Απρίλιο του έτους 2008 πρωταγωνίστησε στην εκπομπή «Αθέατοι Καταδρομείς» του ΑΛΤΕΡ, στην υπόθεση των κατά φαντασίαν αθέατων καταδρομέων Διονύσιο Πατεράκη, Αλεξίου Κωνσταντή και άλλων έξι ανύπαρκτων καταδρομέων, οι οποίοι φέρονται να πολέμησαν στην Κύπρο του έτος 1966 και τους αγνόησε η Πολιτεία, με αποτέλεσμα να γίνουν γΓ αυτούς από ιδιώτες Κυπρίους

Καταδρομείς τελετές αποκαλυπτηρίων και δεξιώσεις έρανοι, αποκομίζοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι, άλλοι προβολή και δόξα και άλλοι επιπρόσθετα τιμές αρχηγού Κράτους και χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν,

πάνω από 100.000 ευρώ, από διεξαχθέντα παράνομο έρανο υπέρ των αναξιοπαθούντων πολεμιστών της Κύπρου, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ, διότι η ομάδα των 5 Κυπρίων είχε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο, Παναγιώτη Αφαλή, για το ποιόν των συνεργατών τους, δεν έδωσαν τα χρήματα του εράνου στους κ.κ. Αργυρόπουλο και Δούλα και άρχισαν μεταξύ τους προσφυγές στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λεμεσού., ζητώντας το ποσό των

ς—

500.000 - 2.000.000 ευρώ, ως αποζημίωση γιατί μειώθηκαν ηθικά... γ) Ότι σε

όλες τις ενέργειες του Αργυρόπουλου διακρίνεται το κόμπλεξ κατωτερότητας και το ελλοχεύον μίσος τους για τους καταδρομείς, προσπαϋωντας ν' αποκομίσει οφέλη και προβολή με την παρουσία του στις τελετές, ενώ προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους μειώσουν. Βλέπε εκπομπή κ. Αργυρόττουλου με καλεσμένους την κ. Κουρούπη και τους κ. κ. Πετρέλη και

Αναστασόπουλο, στην οποία ανέφερε σκόπιμα ψευδή γεγονότα τόσο για να

~

μειώσει τους «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ 74» (Α' Μοίρας Καταδρομών) για την πολεμική τους δράση όσο και για τη διάσπαση των Συλλόγων τους, αφού γνώριζε τις νικηφόρες μάχες της Α' Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο το έτος 1974. Τέλος, με την υπ' αριθμό πρωτ. 37/12-5-2012 εξωδικαστική δήλωση -

πρόσκληση του Συλλόγου «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ 74», που συνυπογράφουν ο δεύτερος' και ο τρίτος των καθ' ων, ενεργώντας υπό τις προαναφερόμενες ιδιοτητές τους, του Προέδρου και Αντιπροέδρου αντίστοιχα του συλλόγου

«ΕΛ.ΔΥ.Κ. 74», κατέθεσαν δε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, οι

'f —

καθ' ων η αίτηση, απευθυνόμενοι προς τον αιτούντα και τον Αντώνιο Δούλα, τους καλούσαν, μεταξύ άλλων, να μισθώσουν ειδική τηλεοπτική εκπομπή σε σταθμό με ανάλογη εμβέλεια του τότε «ALTER TV», που έκλεισε, στην οποία θα καλέσουν όλους τους εμπλεκόμενους και συμπρωταγωνιστές και

ο=

συνεργάτες τους, Κώστα Χαρδαβέλλα και Διονύσιο Πατεράκη, για να ,

ενημερωθεί το κοινό για τα κατά συρροή ψεύδη στην υπόθεση των οκτώ αθέατων καταδρομέων, που τους παρουσίασαν ως ήρωες, εγκαταλελειμμένους από την πολιτεία, που δήθεν τρέξατε να

*r.' ι. ι

αποκαταστήσουν και ν' ανακαλέσουν την Έκθεση Απαίτησής τους, που

ι — ;

κατέθεσαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λεμεσού, με την οποία ζητούν το

ποσό των 500.000 - 2.000.000 ευρώ, ως αποζημίωση από την ομάδα των 5

— —-——— ■——■ ——-

Κυπρίων, οι οποίοι τους φιλοξένησαν και σας προσέφεραν διαμονή με τιμές αρχηγού Κράτους, λιμουζίνες κ.λ.π. και κατένειμαν τα χρήματα του

παράνομου εράνου, σύμφωνα με τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Όλες οι /

παραπάνω επιστολές είχαν αναρτηθεί από τους καθ' ων η αίτηση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συλλόγων που εκπροσωπούν (http://www.comandos74.gr/ και http://www.eldyk74.gr/ αντίστοιχα) και συνεπώς, τους περιεχόμενους σε αυτές ισχυρισμούς των καθ' ων, που μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του αιτούντος, περιήλθαν δε σε γνώση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών που τις παρέλαβαν, μπορούσαν να λάβουν γνώση όλοι οι χρήστες του διαδικτύου και των σχετικών ιστοσελίδων. Μέρος των όσων ισχυρίστηκαν οι καθ' ων η αίτηση στην με αριθμό πρωτ. 34/8-4-2012 επιστολή τους προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, και ειδικότερα όσα γεγονότα αναφέρονται σε αυτήν υπό το στοιχείο Β', τα οποία είναι προφανώς προσβλητικά για την προσωπικότητα του αντιδίκου τους, ενώ πιθανολογούνται ότι είναι και ψευδή αναφορικά με το πρόσωπο του αιτούντος, τα ισχυρίστηκαν δε γΓ αυτόν εν γνώσει της

r •

V - 4

αναληθείας τους και άρα, τυγχάνουν συκοφαντικά. Και ναι μεν οι καθ ισχυρίζονται προς απόκρουση της υπό κρίση αίτησης ότι δεν αναφέρονται έιτο πρόσωπο του, αλλά σε άλλα πρόσωπα που κατονομάζουν με την επιστολή ' *' αυτή, πλην όμως με το να μην κάνουν σαφή διαχωρισμό του αιτούντος με τα άλλα μέλη που συνδέονται με τα καταγγελλόμενα από τους τελευταίους ενέργειες, αφήνουν την υπόνοια ότι και ο αιτών προέβη στις ενέργειες αυτές, τις οποίες έντονα κατακρίνουν στις εν λόγω ανακοινώσεις τους. Τα υπόλοιπα αναφερόμενα σε αυτές γεγονότα πιθανολογήθηκαν ότι δεν αφίστανται της αληθείας, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν ανωτέρω, με συνέπεια να μη θεμελιώνεται αντικειμενικά το αδίκημα της συκοφαντικής ή απλής

—^— ι.

δυσφήμησης σε βάρος του αιτούντος. Όσον δε αφορά αφενός μεν στις κινούμενες στο μεταίχμιο μεταξύ γεγονότων, κατά την έννοια των άρθρων 362, 363 Π Κ, και νομικών χαρακτηρισμών και συμπερασμάτων βάσει γεγονότων, αναφερόμενες στον αιτούντα φράσεις, όπως «ότι εξαπάτησε υπηρεσίες και δημόσιους φορείς», «φαλκιδεύοντας την ιστορική αλήθεια» «παρασύρθηκαν από τα ψεύδη τους», «προσβάλλοντας τη μνήμη νεκρών ηρώων συμπολεμιστών τους και παραποιώντας την ιστορία τους», που διαλαμβάνονται στις εν λόγω ανακοινώσεις, ως συμπερασματικοί νομικοί χαρακτηρισμοί ειδικότερα περιγραφόμενης συμπεριφοράς, και θα μπορούσαν πράγματι να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του, αφετέρου δε στους έντονους χαρακτηρισμούς, αξιολογικές κρίσεις και μειωτικές εκφράσεις γνώμης που προσβάλουν την προσωπικότητά του, που ορισμένοι εξ αυτών δεν συνοδεύονται από αναφορά συγκεκριμένων περιστατικών που να συγκροτούν την έννοια του «γεγονότος» (όπως π.χ. ότι σε όλες τις ενέργειες του ο αιτών διακρίνεται από κόμπλεξ κατωτερότητας και το ελλοχεύον μίσος τους για τους καταδρομείς, αφού δεν αναφέρεται ποια ήταν τα σκόπιμα ψευδή γεγονότα που ισχυρίστηκε αυτός σε τηλεοπτική εκπομπή για να μειώσει την πολεμική δράση της Α' Μοίρας Καταδρομών και για να διασπάσει τους Συλλόγους τους), από το όλο περιεχόμενο και το ύφος των κειμένων προκύπτει ότι οι καθ' ων η αίτηση ασκούσαν οξεία κριτική με δυσμενείς χαρακτηρισμούς στον αιτούντα, από δικαιολογημένο ενδιαφέρον και δη, προς

ύν (όπως τη διατήρηση της μνήμης των πεσόντων συναδέλφων θική δικαίωση και αποκατάστασή των επιζώντων πολεμιστών της Κυπρου, την παροχή αρωγής σε μέλη και τις οικογένειες όσων από αυτούς χρήζουν βοήθειας, καθώς και γενικά τη λήψη κάθε μέτρου που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των δικαιολογημένων προσδοκιών τους και στην αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας και της κοινωνίας των αγώνων και των θυσιών τους) και την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με την ιδιότητα του

αιτούντος, που παρουσιαζόταν ως Πρόεδρος ανύπαρκτου νομικά πολεμικού — „ .

σωματείου ή συλλόγου, που εκπροσωπεί συλλογικά τους πολεμιστές της

Κύπρου 1974, δημιουργώντας προβλήματα στο εσωτερικό των πολεμικών σωματείων, που εκπροσωπούν οι καθ' ων. Ο άδικος χαμυκιι'ιμυς ιυχόν δυσφημιστικών ή εξυβριστικών ανωτέρω αναφορών, χαρακτηρισμών και δυσμενών εκφράσεων προς στο πρόσωπο του αιτούντος αίρεται, κατά το άρθρο 367 παρ. 1 περ. δχ του ΠΚ, που εφαρμόζεται αναλογικά και στο χώρο του ιδιωτικού δικαίου, όπως αυτός οριοθετείται από τα άρθρο 57-59 του ΑΚ, σύμφωνα με όσα αναλύθηκαν στη μείζονα σκέψη της παρούσας, διότι από τον τρόπο εκδήλωσης της προσβλητικής συμπεριφοράς^εν προκύπτει

^σκοπός εξύβρισης του αιτούντος και δη ότι οι καθ' ων, χρησιμοποίησαν τον τρόπο αυτόν για να προσβάλλουν την τιμή του και εν γένει την προσωπικότητά του. Σε κάθε όμως περίπτωση, από τα ίδια παραπάνω αποδεικτικά μέσα δεν πιθανολογήθηκε ότι μετά την πρώτη ανάρτηση των εν λόγω επιστολών στο διαδίκτυο, αυτές συνεχίζουν και σήμερα να υφίστανται αυτούσιες στις ιστοσελίδες των εκπροσωπούμενων από τους καθ' ων η αίτηση σωματείων, καθώς μόνο στην ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου «ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ '74» υφίσταται ενημερωτικό άρθρο υπό τον τίτλο «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ», το οποίο προσκομίζει ο αιτών, όπου ουδεμία αναφορά γίνεται στους κατά τα ανωτέρω συκοφαντικούς και προσβλητικούς της προσωπικότητάς του ισχυρισμούς των αντιδίκων του. Ουδέν άλλο αποδεικτικό μέσο προσκομίζεται από το οποίο να πιθανολογηθεί η συμπεριφορά αυτή των καθ' ου η αίτηση θα συνεχιστεί και

I ΐΡΓιΜαταστατικού σκοπού των πολεμικών σωματείων που οι καθ' ων

-Μ"

στο μέλλον, με την επανάληψη των προαναφερόμενων προσβλητικών σε βάρος του αιτούντος ισχυρισμών των τελευταίων. Με βάση τα παραπάνω

πραγματικά περιστατικά, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί ως

■ ■ .... -: ..

^βάσιμη κατ* ουσίαν. δεδουένου ότι, σύμφωνα με όσα έχουν εκτεθεί στη μείζονα πρόταση της απόφασης, μόνη η προσβολή της προσωπικότητας του αιτούντος από τον καθ' ου η αίτηση, που πιθανολογήθηκε ότι έλαβε χώρα στις αρχές του έτους 2012, χωρίς τη συνδρομή επικείμενου κινδύνου ή επείγουσας περίπτωσης, όπως η έννοια αυτών προσδιορίστηκε στη μείζονα σκέψη της απόφασης, που δεν πιθανολογήθηκαν στην κρινόμενη υπόθεση, δεν αρκεί για την ευδοκίμησή της προς λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Τα δικαστικά έξοδα του αιτούντος - καθ' ου η ανταίτηση και των καθ' ων η αίτηση - ανταιτούντων πρέπει να συμψηφιστούν μεταξύ τους, λόγω της ήττας κάθε πλευράς στα δικόγραφα που άσκησαν (άρθρο 176 ΚΠολΔ).

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ι

ΔΙΚΑΖΕΙ κατ' αντιμωλία των διαδίκων την υπ' αριθμό κατάθεσης 124362/12769/12-7-2012 αίτηση και την προφορικώς στο ακροατήριο ασκηθείσα ανταίτηση.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΐ|αίτηση και την ανταίτηση.

ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ μεταξύ των διαδίκων τα δικαστικά τους έξοδα.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο του, σε έκτακτη, δημόσια συνεδρίαση, στην Αθήνα, στις J.H. Ιανουαρίου 2013, χωρίς να παρευρίσκονται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.

Για τη δημοσίευση Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λ'•

■«φ* '^mz^Tlk^

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΑΥΤΑ:

Βίντεο Εκδηλώσεων (αποκαλυπτηρίων & παρελάσεων)