creta

cyprus

ΗΡΩΕΣ
ΧΩΡΙΣ
ΠΑΡΑΣΗΜΑ
"ΝΙΚΗ" ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρηση "ΝΙΚΗ"  Φωτογραφικό Υλικό Ήρωες χωρίς παράσημα
niki

book cover1
  Το βιβλίο συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ηρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιες εικόνες που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και μοναδικές συνεντεύξεις από τη δράση της Α΄Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Νέα

            Προς                                                                                Αθήνα 28-3-2018

Συμπολεμιστές και Φίλους                                                      Αρ. πρωτ  62

                                                                                                                      

Θέμα «Κοινοποίηση  του από 21-3-2018 δημοσιεύματος του  δημοσιογράφου Βασίλη Καραμπούλα » .

Η κηδεία του ήρωα Γ. Παπαμελετίου

ήμουν και εγώ στην κηδεία του Ταξίαρχου Γ. Παπαμελετίου, όπως εκατοντάδες άλλοι.

Πρόλαβα να προσκυνήσω τελευταία στιγμή, με την ψυχή στο στόμα, ένεκεν επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Καθώς περίμενε το πλήθος την έξοδο της σωρού, και άρχισαν να απλώνονται σημαίες και πανό, η κηδεία άρχισε στιγμιαία να αποκτά μια νότα εορτής ! Θύμιζε κάτι από 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου!
Όταν δε το φέρετρο, τυλιγμένο με την Ελληνική σημαία, έβγαινε έξω από την εκκλησία, ήταν σαν να μην ήταν φέρετρο. Ήταν κάτι άλλο. Έμοιαζε με ένα είδους γαλανόλευκου επιταφίου, που κατά κάποιον τρόπο σου έφερνε την χαρά του μπλε του αιγαίου και του λευκού των σύννεφων. Δυστυχώς η ελλιπής παιδεία μου, μου απαγορεύει να αποτυπώσω καλύτερα την εικόνα και τα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να μειώνω την αισθαντικότητα της σκηνής.

Το δε άγημα στην εκκλησία της Ευαγγελιστρίας αποτελούταν από ηλικιωμένους Λοκατζήδες. Πιθανολογώ, και σύμφωνα με την λογική, πως όλοι αυτοί οι ηλικιωμένοι σχετίζονταν με τον Ταξίαρχο δια ζώσης. Εντύπωση έκανε, πως το μόνο ‘ελαφρώς’ περίεργο ήταν τα κατάλευκα μαλλιά των στρατιωτών, μιας και η κινησιολογία τους, η ανταπόκριση τους, το στρατιωτικό σφρίγος τους και το σθένος τους στην εκτέλεση των παραγγελμάτων, δεν απείχε καθόλου από εικοσάρηδες !!! Και πάλι όμως η εικόνα τους έστεκε αρκετά καλά, σε σημείο να αναρωτιέσαι αν ήταν ακόμα αυτά τα γηραιά παλικάρια με τα κατάλευκα μαλλιά, ένστρατοι, και όχι απόστρατοι ! Κατά πάσα πιθανότητα, τα πρόσωπα αυτά ήταν και αυτοί καταδρομείς της επιχειρήσεως ΝΙΚΗ το 1974, της οποίας ηγήθηκε ο Ταξίαρχος.
Γνώριζες εκείνη τη στιγμή λοιπόν, πως αυτοί οι βετεράνοι, που την ημέρα θα τους έβλεπες με τα πολιτικά τους, και θα αποκαλούσες συνταξιούχους, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και συναθριζόμενοι στην κατάλληλη ομάδα, ήταν απολύτως φονικοί.

Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα πως είναι πολύ χρήσιμο να περιβάλλεσαι από ηλικιωμένους, βετεράνους πολεμιστές μα ακόμα εν δυνάμει μάχιμους, και να αισθάνεσαι την περιρρέουσα προστατευτικότητα τους, όπως τότε που ήσουν μικρό παιδί και ο πατέρας σου σε κρατούσε από το χέρι και δεν φοβόσουν τίποτα !!

Όταν η μπάντα άρχισε να παίζει και οι βετεράνοι να εκτελούν παραγγέλματα, σκέφτηκα πως ο Ταξίαρχος είναι σαν να μην πέθανε. Και επειδή όταν επεξεργάζεσαι το περιβάλλον σου, τα λόγια της εσωτερικής φωνής σου δεν είναι τόσο πολύπλοκα
και μακρά όσα αυτά εδώ που διαβάζουμε, αλλά πολύ λακωνικότερα (μιας και βρίσκεσαι σε άλλο συνειδησιακό επίπεδο) οι λέξεις που ήρθαν ακριβώς και φωναχτά στο μυαλό μου ήταν: «ΜΑ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!»
Εκεί βούρκωσα, και τα δάκρυα μπλέχτηκαν με τα γυαλιά ηλίου μου, και η όραση μου επηρεάστηκε λίγο, και αποφάσισα πως ήταν σώφρων να αποχωρίσω, μιας και με περίμεναν και άλλες υποχρεώσεις ξωπίσω. Αντιλαμβανόμουν όμως πως και άλλοι δίπλα μου είχαν βουρκώσει, ή ακόμα και έκλαιγαν κανονικά. Μα και πάλι όμως τα δάκρυα αυτά δεν ήταν όπως τα δάκρυα όλων των άλλων κηδειών ! Πως να το εξηγήσω; Ήταν χαρμόλυπα δάκρυα !

Κάπου εκεί επίσης η ψυχή μου θλίφτηκε που δεν έγινα και εγώ στρατιωτικός και θα πεθάνω κάποτε όπως όλοι οι άλλοι, ενώ ο Γ. Παπαμελετίου θα παραμείνει αθάνατος στις καρδιές όλων, στις μνήμες όλων, στις συνειδήσεις όλων, στην καταγεγραμμένη ιστορία του έθνους, και κατά έναν περίεργο και μυστηριακό τρόπο, στον χώρο των ψυχών και των πνευμάτων των προγόνων μας.
Μια κηδεία σωματοποιείται και πνευματοποιείται. Σωματοποιείται όταν πηγαίνεις στην εκκλησία, φυσικά, να προσκυνήσεις τον αποθανόντα, και πνευματοποιείται όταν φεύγεις από την εκκλησία, με τις εικόνες και τα συναισθήματα να έχουν αποτυπωθεί εντός σου, για να τα ανακαλέσεις αργότερα: είτε να τα διηγηθείς, είτε να γράψεις γι ́αυτά, είτε να τα επαναστοχαστείς, είτε να τα ονειρευτείς αργότερα στον ύπνο σου και να εξάγεις τα προσωπικά διδάγματα σου.

Ο Ταξίαρχος έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γιατί επισκέφθηκε την Κύπρο την εποχή του ‘Αττίλα, όντας Δοιηκητής της Α’ Μοίρας Καταδρομών. Αυτή ήταν η δουλειά του. Ούτε γιατί επιχείρησε με θάρρος και ανδρεία. Αυτή ήταν η δουλειά του. Ούτε γιατί υπήρξε απόπειρα δολοφονίας του από πυρά μάλλον του ΟΗΕ, παρά των Τούρκων. Η ανοχή στον κίνδυνο ήταν κομμάτι της δουλειάς του.

Ο Ταξίαρχος έμεινε αθάνατος γιατί αναμεταξύ όλων των παραπάνω, εξεπέδειξε την ανάλογη βούληση να ‘σπάσει’ τους διεθνείς στρατιωτικούς κανόνες, να μην υπακούσει σε σκιώδεις και παραπλανητικές εξωγενείς εντολές του ΟΗΕ, να κρατήσει τα ‘δορύκτητα’ εδάφη του και δη το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, και να μην αποχωρήσει σαν πειθήνιος και άβουλος γραφειοκράτης, σαν μεταπολιτευτικός λακές και yesman, με αποτέλεσμα η γνωστή σε όλους μας σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία να οφείλεται, εδαφικά μιλώντας, σε αυτόν και μόνο αυτόν. Στην ελεύθερη και πατριωτική, αρραγή και αδαμάντινη βούληση του.

Οι πράξεις του αυτές, σωρευτικά, οδήγησαν στην χθεσινή τιμώμενη κηδεία του ως εθνικού ήρωα, και στην επικείμενη αθανασία του. Είναι αυτοί ακριβώς οι λόγοι που εμείς οι κοινοί θνητοί, θα θαβόμαστε πάντοτε με άχαρους και θλιβερούς τρόπους, ενώ οι ήρωες πάντοτε με χαρμόσυνους και εορταστικούς.
Η απελευθέρωση του από τα έμβια και πεπερασμένα αυτά σαρκικά δεσμά, και το πέρασμα του στην αθανασία, είθε να μας κινητοποιήσουν να ερευνήσουμε λίγο την δράση του στην Κύπρο, να μας εμπνεύσουν, και να μας βοηθήσουν να μοντελοποιήσουμε το ηθικό του, ειδικά σε αυτούς τους πολιτικά κακόπιστους και διεθνείς μακιαβελικούς καιρούς που διανύουμε, και να κατανοήσουμε πως η Ελλάδα θα διασωθεί πρωτίστως από τους Έλληνες, παρά μονάχα επιβάλλοντας στους συμμάχους μας να ακολουθήσουν την βούληση μας, σε δεύτερο χρόνο.

image003

Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο.
Διακρίνονται: 1. Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γ. Παπαμελετίου, 2. Υποδιοικητής Ταγματάρχης Αγ. Αβραμίδης, 3. Διευθυντής του 3ου Γρ. Ταγματάρχης Β. Μανουράς, 4. Υπολοχαγός Γεώρ. Μπαραμπούτης, 5. Υπολοχαγός Βασ. Φθενός, 6. Υπολοχαγός Μπένος, 7. Καταδρομέας πολυβολητής Κ. Γεωργακόπουλος

Ευχαριστήριο

Ο Σύλλογος «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» και τα Ηλικιωμένα Παλικάρια συμπολεμιστές του Παπαμελέτη, ευχαριστούν πολύ  τον κ Βασίλη Καραμπούλα, για την άψογη δημοσιογραφική  περιγραφή τους και την πληρότητα του δημοσιεύματος .

Παρόντες  στην κηδεία από τους 344  «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74»

 της Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών

Το  άγημα
στην εκκλησία της Ευαγγελιστρίας  αποτελούσαν οι ηλικιωμένοι, ντυμένοι  καταδρομικά  Λοκατζήδες. 

« ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74»
 Αφάλης Παναγιώτης Πρόεδρος,
Ρούβαλης Χρήστος  εκλεγμένος εκπρ. ΔΔ Ελευθέρου Δήμου Κόνιτσας. Επίτιμος πρόεδρος.
Τσαγκάρης Νικόλαος, εκλεγμένος εκπρόσωπος Δήμου Ηλιούπολης. Γενικός Γραμματέας.
Γατσούλης Νίκος, εκλεγμένος εκπρόσωπος Δήμου Περιστερίου. Μέλος ΔΣ.
Τσεβάς Βασίλης, εκλεγμένος εκπρ. Αν. Αττικής- Λαυρεωτικής-Δήμου Κρωπίας . Μέλος ΔΣ.
Μάλαμας Δημήτριος, εκλεγμένος εκπρόσωπος ΠΕ Μεσσηνίας
Σίδερης Ιωάννης, εκλεγμένος εκπρόσωπος ΠΕ Αρκαδίας
Μούντριζας Παναγιώτης εκλεγμένος εκπρόσωπος Δήμου Άργους-Μυκηνών)

Α. Αξιωματικοί 

Επώνυμο    Όνομα    Βαθμός      παρατηρήσεις
Αποστολόπουλος     Παύλος    σύζυγος    Νεκρός Ειρήνης
Ιακωβίδης      Γεώργιος    Ανθγός (ΠΖ) ε.α.    
Κοϊμτζόγλου    Κων/νος    Σχης (ΠΖ) ε.α.    
Κοϊμτζόγλου    Νικόλαος    Υπγος (ΠΖ) ε.α.    
Κολοκοτρώνης     Πλάτων    Σχης (ΠΖ) ε.α.    
Κυριάκος    Δημήτριος    Υπγος (ΠΖ) ε.α.    
Μανουράς     Βασίλειος    Αντγος (ΠΖ) ε.α.    
Μπαραμπούτης     Γεώργιος    Τχος (ΠΖ) ε.α.    
Ντούβας     Νικόλαος    Αντγος (ΠΖ) ε.α.    Αρχηγός ΓΕΣ
Σιακαβέλλας     Ηλίας    Αντγος (ΠΖ) ε.α.    
Τσιλιώνης     Λάμπρος    Τχης (ΠΖ) ε.α.    
Ρούκας     Δημοσθένης    Υπγος (ΠΖ) ε.α.    
Στεφανόπουλος     Θεόδωρος    Αντγος (ΥΓ) ε.α.    

Β. Καταδρομείς
Επώνυμο    Όνομα    Εκλεγμένος εκπρόσωπος
Αναστασιάδης       Κων/νος    Δήμου Κορυδαλλού
Αποστολάκης     Χαράλαμπος    Δήμου Γλυφάδας
Βασιλείου      Θεόδωρος    Δήμου Χολαργού
Καραγκιόζογλου      Κων/νος    
Καραπάνος       Σταύρος    
Καρβέλης         Γεώργιος    Δήμου Ιλίου
Κικής      Σωτήριος    Δήμου Πειραιά-Αντιπρόεδρος
Κιουρτσόγλου         Γεώργιος    Δήμου Μεγάρων-Μέλος Δ.Σ
Κωνσταντίνου       Κων/νος    Δήμου Πετρούπολης
Λαλιώτης      Κων/νος    
Λάμπρου           Χαρίλαος    
Λιόντης     Βασίλειος    ΠΕ Πρέβεζας-
Μακρίνας      Φραντζέσκος    
Μαυρίδου    Βασιλική     Σύζυγος Ελευθερίου
Μηλιτσόπουλος      Παναγιώτης    ΠΕ Αχαΐας
Μπεσίρης      Κων/νος    ΠΕ Αιτολοακαρνανίας
Νικολαΐδης      Χρήστος    
Νικολάου      Δημήτριος    Δήμου Καλλιθέας
Ντζούβαλης      Ιωάννης    Δήμου Δραπετσώνας
Ξεσφίγγης      Παναγιώτης    ΠΕ Φθιώτιδας
Παπαδημητρίου      Γεώργιος    ΠΕ Εύβοιας
Πλαγιαννάκος      Γεώργιος    Δήμου Νίκαιας
Παναγιωτόπουλος      Παναγιώτης    Δήμου Αγίας Παρασκευής
Ράπτης     Αριστείδης    
Σαμπατάκος      Γεώργιος    Δήμου Νέας Φιλαδελφείας-Μέλος ΔΣ
Σερέτης      Αλέξανδρος    ΠΕ Ηλείας
Τατσάκης      Χρήστος    Δήμου Μενιδίου
Σεβαστός      Σπυρίδων    
Έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στο Σύλλογο  για την οικογένεια
μέχρι σήμερα
Μήτσαινας     Δημήτριος    Γιος Γεώργιου, κυβ «ΝΙΚΗ 11»
        
    Καταδρομείς    
Γιαννιού    Γεώργιος    ΠΕ Ρόδου
Γκόγκος      Κων/νος    ΠΕ Κέρκυρας
Θωμάς      Βασίλειος    ΠΕ Αργολίδας
Κακαράντζας      Χρυσόστομος    Δήμου Ωρωπού
Καπλανίδης      Φίλιππος    ΠΕ Ροδόπης
Καραγιάννης      Πέτρος    
Κοντογιάννης      Γεώργιος    Δήμου Ωρεών Εύβοιας
Κουτσομπίνας      Ευστάθιος    ΔΔ Φυτειών Αιτ/νίας
Λεμόνης    Σωτήριος    ΠΕ Ημαθίας
Μαλακωνάκης      Αργύριος    ΠΕ Χανίων
Μπάζιος      Δημήτριος    ΠΕ Ιωαννίνων
Μαθιουδάκης    Πέτρος    ΠΕ Ρεθύμνης
Μπακούρης      Χρυσόστομος    ΔΔ Βόνιτσας
Μπόμπολας      Θεόδωρος    ΠΕ Έβρου
Παλαπουκίδης      Αριστείδης    ΠΕ Δράμας
Παπαποστόλου      Νικόλαος    Ταμίας ΔΣ
Παρασκευόπουλος    Βασίλειος    ΠΕ Θεσ/κης
Ρέστας      Νικόλαος    Δήμου Μίκρας
Ριζάς       Γεώργιος    ΔΔ Πάλαιρου
Σαλούρος    Κωνσταντίνος    Δήμου Ι.Π. Μεσσολογγίου
Σαμούρκας        Αργύριος    Κέντρο Αθηνών
Σιωπίδης      Γεώργιος    Γερμανία
Τέλλογλου    Ιωάννης    Δήμου Σταυρούπολης Θες/κης
Τζάμος      Θεόδωρος    ΠΕ Καστοριάς
Τζίνης             Βασίλειος    Δήμου Ορεστιάδας
Τοπαλίδης      Νικόλαος    ΔΔ Αγίου Αθανασίου Δράμας
Τσαγκαράκης     Δημήτριος    ΠΕ Ηρακλείου
Τσαγκαρόπουλος      Δημήτριος    ΠΕ Ζακύνθου
Τσίντζας    Χαράλαμπος    Δήμου Αμφιλοχίας
Τσιράκης      Στυλιανός    Δήμου Χανίων
Τσίτρας      Ηρακλής    ΠΕ Καρδίτσας
Τσολακίδης      Παναγιώτης    Δήμου Γιαννιτσών
Τσουρακάκης      Χαράλαμπος    
Χανιωτάκης  Σπυρίδων  ΠΕ Λασιθίου  και με κατάθεση χρημάτων στο Σύλλογο, στη μνήμη του Παπαμελέτη

Γ. Παρόντες Συγγενείς Νεκρών Ηρώων συμπολεμιστών μας
Αδέλφια ΄Ηρωα Σωτήρη Κουρούνη, Δημήτρης και Ηλίας
Νύφη και Ανιψιός Ήρωα Χρήστου Λιγδή, Ευαγγελία και Χρήστος

Δ. Παρόντες Αεροπόροι Επιχείρησης «ΝΙΚΗ»
Κυβερνήτης «ΝΙΚΗ 9» Υπχος (ι) ε.α. Ανδρέας Στραβοπόδης


Σημείωση: Λόγω του αδιαχώρητου,

image005

image007

είναι φυσιολογικό να παραλείψαμε κάποιους συμπολεμιστές μας, τους οποίους παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας, για να συμπληρωθεί το όνομά τους στις καταστάσεις, γιατί αυτή η επιστολή θα αρχειοθετηθεί στο φάκελο

image008

«Ήρωας Παπαμελέτης»

image010

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΑΥΤΑ:

Βίντεο Εκδηλώσεων (αποκαλυπτηρίων & παρελάσεων)