creta

cyprus

ΗΡΩΕΣ
ΧΩΡΙΣ
ΠΑΡΑΣΗΜΑ
"ΝΙΚΗ" ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρηση "ΝΙΚΗ"  Φωτογραφικό Υλικό Ήρωες χωρίς παράσημα
niki

book cover1
  Το βιβλίο συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ηρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιες εικόνες που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και μοναδικές συνεντεύξεις από τη δράση της Α΄Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Νέα


ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ '74»
Θεμιστοκλέους 3, 2ος όροφος , 10677 Ομόνοια Αθήνα ΤΘ 3725
Τηλ-fax γραφείου 210-3807378. κιν. προέδρου 6934-779656
Emails: comandosamk74@gmail.com-comandos@hol.gr
και ιστοσελίδα: www.comandos74.gr

προς                                                                                             Αθήνα  23 Νοεμβρίου 2018
Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου                        Αρ. πρωτ 152α


Δ/νσεις ΓΕΣ-ΓΕΕΦ

Κοινοποίηση:

Συμπολεμιστές και Φίλους του Συλλόγου

Θέμα «Προσβλητικό,-συκοφαντικό και εκτός ορίων ανιστόρητο δημοσίευμα, που φιλοξενεί στο site το παράνομο «μορφοέκτρωμα» «Λεσχήτες Βετεράνοι 35 ΜΚ» για την Ιστορία της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και τους υπηρετούντες σε αυτή το Νοέμβριο του έτους 1973 Αξιωματικούς και Καταδρομείς». Αξιότιμοι κύριοι, συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας για το ίδιο θέμα, που βρίσκεται στο παράρτημα, σας ενημερώνουμε, ότι στο site στο διαδίκτυο των Λεσχητών Βετεράνων 35ΜΚ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΠΌ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 στο Κεφάλαιο «Ιστορία» της Α’ Μοίρας Καταδρομών δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ψευδέστατα, ότι η Α’ Μοίρα Καταδρομών συμμετείχε, όπως ακριβώς θα διαβάσετε αυτολεξεί στο δημοσίευμα που ακολουθεί, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του έτους 1973.
Επίσης, σας γνωρίζουμε, ότι έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αχρειοθέτηση-αυτοεξαφάνιση του παράνομου μορφώματος, που συστάθηκε, όπως φαίνεται για να σπιλώσει μνήμες-αγώνες, των Αξιωματικών και Καταδρομέων, που υπηρετούσαν το Νοέμβριο του έτους 1973 στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών, --- μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, γιαυτό και η ημερομηνία επιλέχτηκε σκόπιμα, ----- αφού τους ταυτίζει-φωτογραφίζει συλλήβδην, ως χουντικούς, πραξικοπηματίες, δολοφόνους αθώων κλπ και παράλληλα δημιούργησε και μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της Α΄ Μοίρας Καταδρομών.
Σύμφωνα με τα εκτεθέντα, αλλά και επιπρόσθετα, επειδή φιλοξενεί στο σχετικό χώρο μεγάλο όγκο θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του Συλλόγου μας, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές να αποκτούν ίδιο όφελος, σε βάρος, τόσο της ιστορίας και των αγώνων μας, όσο και των συμφερόντων του Συλλόγου μας, με παράλληλη εξαπάτηση ακόμα και συμπολεμιστών μας, που θεώρησαν, ότι το παράνομο μόρφωμα, τυγχάνει της έγκρισης και άδειας του Συλλόγου μας και παρασύρθηκαν και έγιναν «λαϊκτζήδες» και για τους λόγους αυτούς θα ξεκινήσουμε ξεχωριστές διαδικασίες αποκατάστασης του συνόλου των βλαβών, που υπέστη ο Σύλλογός μας.
Όσοι «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» υπηρετούσατε το Νοέμβριο του έτους 1974, να γνωρίζετε, ότι θεμελιώνετε δικαίωμα αποζημίωσης για λόγους ηθικής βλάβης. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε, ότι παράνομο μόρφωμα συστάθηκε, μετά από εντολή ανθρώπου που ασκεί εξουσία, σε «ανθρωπίδια», για να διαλύσουν το Σύλλογό μας.
……………………………………………………………………………………………………….
ΛΕΣΧΗ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΡΩΝ 35 ΜΚ
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ( 35 Μ.Κ ΚΥΠΡΟ 1974 )

«Η Α´ Μοίρα Καταδρομών, συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 1947………………………(ολόκληρο το δημοσίευμα στο παράρτημα)
                                      Περίοδος 1968-1974
Μετά από ένα διάστημα δεκαοκτώ ετών, επανιδρύθηκε το 1968, αρχικά στο ΚΕΜΚ, στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, η μοίρα είχε ταχθεί στην οδό Στουρνάρη, με σκοπό την εκκαθάριση του χώρου του Πολυτεχνείου. Η αντίρρηση της διοίκησης της Μοίρας να εισβάλει στο ίδρυμα, οδήγησε στην εισβολή του άρματος από την κεντρική πύλη. Κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης οι άνδρες της Μοίρας, παρόλη την ψηλή τους πειθαρχία, βοήθησαν τους έγκλειστους να διαφύγουν προς την κεντρική και την πλευρική πύλη, υπερασπίζοντας μάλιστα αρκετά από αυτούς από την καταδίωξη και την σύλληψη από την Αστυνομία Πόλεων και την Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία, της διαβόητης ΕΣΑ. Στις αρχές του 1974, μεταστάθμευσε στο αεροδρόμιο Μάλεμε στην Κρήτη»

 Η αλήθεια είναι, ότι η Α΄Μοίρα Καταδρομών μετεγκαταστάθηκε στο νεοανεγενερθέν στρατόπεδο του Μάλεμε πριν το έτος 1973, από την προηγούμενη έδρα της τους Αγίους Αποστόλους Χανίων.

(Ευχαριστούμε πολύ την κόρη του εκλεγμένου περιφερειακού εκπροσώπου ΠΕ Αργολίδας συμπολεμιστή μας , Βασίλη Θωμά από το Ναύπλιο, Άγγελίνα, τόσο για την παρατηρητικότητά της, όσο και την άμεση ενημέρωσή μας).

……………………………………………………………………………………………………………..
Σας ευχαριστούμε πολύ

 

Ακολουθεί το παράρτημα με

α. την αρ 152/17-11-2018 επιστολή μας και

β. το με ημερομηνία 20-4-2017  ανιστόρητο προσβλητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα 

 

ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ '74»
Θεμιστοκλέους 3, 2ος όροφος , 10677 Ομόνοια Αθήνα ΤΘ 3725
Τηλ-fax γραφείου 210-3807378. κιν. προέδρου 6934-779656
Emails: comandosamk74@gmail.com-comandos@hol.gr
και ιστοσελίδα: www.comandos74.gr

 

                      Προς                                                                                    Αθήνα 17 Νοεμβρίου 2018

Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου                                        Αρ. πρωτ 152

Κοινοποίηση:΄
Μέλη και Φίλους του Συλλόγου μας

Το ΔΣ του Συλλόγου μας εύχεται, Χρόνια Πολλά για την Ονομαστική του Εορτή, στον ΠΛΑΤΩΝΑ Κολοκοτρώνη Διοικητή 41ΛΟΚ της Α (35) Μοίρας Καταδρομών

Θέμα «Λέσχη Βετεράνων 35 Μοίρας Καταδρομών»


Αξιότιμοι κύριοι σας γνωρίζουμε, ότι παρουσιάζεται στο διαδίκτυο, φυσικά παράνομα, κάποιο «δημιούργημα» προβολάκηδων και εκδιωχθέντων-εχθρών του Συλλόγου μας, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο Σύλλογό μας, φυσικά με καθοδήγηση και πλάτες άλλων, αν και γνωρίζουν όλοι, ότι χτυπούν το κεφάλι τους σε φράγμα ποταμού, με την ονομασία «Λέσχη Βετεράνων 35 ΜΚ»
Επίσης, γνωρίζετε, ότι τους ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ της 35ης Μοίρας Καταδρομών, τους εκπροσωπεί επάξια και Παγκόσμια από το έτος 1985 ο Πολεμικός Σύλλογος «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» και δεν έχει νόμιμο δικαίωμα κανένας να μας οικειοποιείται - αντιγράφει, όπως έγινε πρόσφατα στο διαδικτυακό χώρο, στον οποίο ανάρτησαν οι "ξενοκολλυβοπροβολάκηδες" θέματα και υλικό από τις πηγές του Συλλόγου μας, (μνημόσυνο Ήρωα Γεωργίου Παπαμελέτη στην Πύλη), για να αποκτήσουν "νομιμότητα στους ομοίους τους και λαϊκτζήδες».
Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε τους δημιουργούς-εκπροσώπους του παράνομου δημιουργήματος, με το οποίο φυσικά ο Σύλλογός μας δεν έχει καμία σχέση, να προβούν στην αυτοδιάλυσή του, γιατί η νόμιμη εξαφάνισή του θα κοστίσει οικονομικά κλπ και σε κάθε περίπτωση να εξαφανίσουν, ότι αφορά το Σύλλογός από το διαδικτυακό χώρο, για να μην επιβαρύνουν περισσότερο τη θέση τους.
(Δυστυχώς αγαπητοί συμπολεμιστές από το έτος 2008 μέχρι σήμερα, ΠΡΩΤΙΣΤΟ εμπόδιο στην υλοποίηση των σκοπών και στόχων του Συλλόγου μας είναι «πρασινοσκούφηδες»).
Σας ευχαριστούμε πολύ.

.........................................................................................................................................................................

Β. Ανιστόρητο  προσβλητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα

ΛΕΣΧΗ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΡΩΝ 35 ΜΚ
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ( 35 Μ.Κ ΚΥΠΡΟ 1974 )

Η Α´ Μοίρα Καταδρομών, συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 1947 στη Βουλιαγμένη Αττικής, όπου έδρευε το Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ). Την δύναμή της αποτελούσαν δέκα ΛΟΚ (41-50ός). Αμέσως μετά τη συγκρότηση της, μεταστάθμευσε στο Βόλο. Το 1948, στα πλαίσια της τακτικής οργάνωσης των Δυνάμεων Καταδρομών (ΛΟΚ) υπήχθη στην ΙΙΙ Μεραρχία Καταδρομών, δύναμης πέντε [Α΄, Β΄, Γ΄,Δ΄, Ε΄] Μοιρών Καταδρομών.
Έλαβαν μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι το 1949. Στις 15.7.1948, της επεδόθη η πολεμική Σημαία της.

Κατά την περίοδο 1947-1950, η Μοίρα συμμετείχε σε όλες τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Στρατός, σχεδόν σε όλη τη νότια, κεντρική και βορειοδυτική Ελλάδα. Ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες λειτουργούσε αυτόνομα ή ως τμήμα της Ι´ Ταξιαρχίας Καταδρομών, μαζί με την Β΄ΜΚ.
Μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, το φθινόπωρο του 1949, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Δυνάμεων Καταδρομών, η Μοίρα ανέστειλε την λειτουργία της, το 1950. Τα μόνιμα στελέχη της στελέχωσαν τις εναπομένουσες ειδικές δυνάμεις αλλά και τις Ειδικές Δυνάμεις στην κυπριακή Εθνική Φρουρά μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, το 1960.

Περίοδος 1968-1974

Μετά από ένα διάστημα δεκαοκτώ ετών, επανιδρύθηκε το 1968, αρχικά στο ΚΕΜΚ, στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, η μοίρα είχε ταχθεί στην οδό Στουρνάρη, με σκοπό την εκκαθάριση του χώρου του Πολυτεχνείου. Η αντίρρηση της διοίκησης της Μοίρας να εισβάλει στο ίδρυμα, οδήγησε στην εισβολή του άρματος από την κεντρική πύλη. Κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης οι άνδρες της Μοίρας, παρόλη την ψηλή τους πειθαρχία, βοήθησαν τους έγκλειστους να διαφύγουν προς την κεντρική και την πλευρική πύλη, υπερασπίζοντας μάλιστα αρκετά από αυτούς από την καταδίωξη και την σύλληψη από την Αστυνομία Πόλεων και την Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία, της διαβόητης ΕΣΑ. Στις αρχές του 1974, μεταστάθμευσε στο αεροδρόμιο Μάλεμε στην Κρήτη.

Επιχείρηση Κύπρου 1974 (με την κωδική ονομασία Νίκη


Τον Ιούλιο του 1974, με εντολή του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων, αποτέλεσε την επίλεκτη ελληνική μονάδα στην οποία έτυχε ο κλήρος να συμμετέχει στην επιχείρηση ενίσχυσης της Κύπρου, γνωστή με την κωδική ονομασία Νίκη. Τριακόσιοι (344) Καταδρομείς της Μοίρας, πριν τα μεσάνυχτα της 21ης/22ης Ιουλίου 1974, μαζί με δύο διμοιρίες της Γ΄ΜΚ, υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη Παπαμελετίου, επιβιβάστηκαν σε δεκα πεντε μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου NORD NORATLAS της 354 Μοίρα Μεταφορών Πήγασος, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε Κρήτης, με αποστολή την αποβίβασή τους στη Λευκωσία. Παρόλο το θλιβερό γεγονός της πτώσης ενός αεροσκάφους και της προσβολής ολων των άλλων, από εχθρικα και φίλια αντιαεροπορικά πυρά και την απώλεια είκοσι εννέα (29) νεκρών και ένδεκα (11) τραυματιών Καταδρομέων, η υπόλοιπη Μοίρα, , υπερασπίστηκε ηρωικά το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, μέχρι την παράδοσή του στις ΄΄ειρηνευτικές΄΄ δυνάμεις του ΟΗΕ, δίχως καμία περαιτέρω απώλεια.

Στην συνέχεια η Μοίρα συνέχισε να πολεμά τον τουρκικό Αττίλα, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, με κεκαλυμμένη ταυτότητα, ως 35 ΜΚ, συμμετέχοντας στις μάχες της Σχολής Γρηγορίου και την υπεράσπιση της Λευκωσίας. Στις 19 Φεβρουαρίου 1978 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις για απόκρουση των Αιγυπτίων καταδρομέων στον αερολιμένα Λάρνακας.
Αποτελείται εξ ολοκλήρου, στην ειρηνική σύνθεσή της, από Ε/Ε αξιωματικούς και οπλίτες.
Οι απώλειες της Μοίρας την περίοδο αυτή, αναγράφονται στην επιτύμβιο στήλη στον χώρο του ηρώου των πεσόντων Ελλαδιτών στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία της Κύπρου, σε λιτό πυραμιδόσχημο μνημείο και το ανάλογο μνημείο στον χώρο παρατάξεων του στρατοπέδου των Αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στην Κρήτη.

Οι θυσίες της Μοίρας

Η συνεχής παρουσία της Μοίρας στην πρώτη γραμμή της μάχης και στην αιχμή του δόρατος των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων συνεισέφερε συνολικά στον βωμό της δόξας και της τιμής, το άνθος τεσσάρων (4) αξιωματικών και εκατόν τριάντα οκτώ (138) Καταδρομέων, μη συμπεριλαμβανομένων των απωλειών του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο, των τραυματισθέντων, των αγνοουμένων και των απωλειών της 35 ΜΚ. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό θυσιών από όλες τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.
Αναρτήθηκε από Unknown στις 5:20 π.μ.

ΤΕΛΟΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΑΥΤΑ:

Βίντεο Εκδηλώσεων (αποκαλυπτηρίων & παρελάσεων)