ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ ’74 »

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το βιβλίο συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ηρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιες εικόνες που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και μοναδικές συνεντεύξεις από τη δράση της Α΄Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Περιληπτική ιστορία του πολεμικού συλλόγου « ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» του άρθρου 21 του Ν.2641/98.
(Λεπτομερής περιγραφή-καταγραφή των γεγονότων  στο βιβλίο εκδόσεων “Αγαθός Λόγος” των δημοσιιογράφων Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου με τίτλο ΝΙΚΗ στη Νεκρή Ζώνη- Αντίσταση της Α΄Μοίρας Καταδρομών  στον Αττίλα και την Προδοσία με το ενσωματωμένο dvd με τίτλο ¨Ηρωεες χωρίς Παράσημα” Τιμή βιβλίου και dvd 15 €.)

-Ο Σύλλογός μας,
του οποίου μέλη είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του αρ. 1146/2004 τροποποιημένου καταστατικού του, οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Καταδρομείς που υπηρετούσαν στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών την 21η Ιουλίου 1974, ομοίως της διμοιρίας της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών, που προσκολλήθηκαν στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών, οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί της πολεμικής Αεροπορίας, πληρώματα των δεκατριών noratlas και οι Συγγενείς των νεκρών στον πόλεμο ή την ειρήνη,
Πραγματοποίησε την αεραποβατική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» —— μεταφοράς προσωπικού, με δεκατρία (13) αεροσκάφη τύπου noratlas της 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της πολεμικής αεροπορίας, από το Μάλεμε Χανίων στη Λευκωσία Κύπρου, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, τα οποία πετώντας χαμηλά, χωρίς συνοδεία μαχητικών, με σιγή ασυρμάτου και μέσα από φίλια και εχθρικά πυρά κατάφεραν με τον άριστο σχεδιασμό, τη γενναιότητα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αυτοθυσία των πληρωμάτων των αεροσκαφών να φθάσουν στην Κύπρο και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, πάρα την πλήρη συσκότιση ——επιχείρηση που ονομάστηκε και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, στη διάρκεια της οποίας βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά, καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, είκοσι επτά (27) λοκατζήδες και τέσσερις (4) αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας και δύο (2) λοκατζήδες από έτερο αεροσκάφος.
Για την επιχείρηση αυτή, η οποία διδάσκετε στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ και έχει καταγραφεί σαν πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας Λοκατζήδων και Αεροπόρων, μη έχουσα προηγούμενο σύγκρισης στα παγκόσμια χρονικά, σε πολλά ιδιωτικά συναφή βιβλία, αν και είχαμε προταθεί από την ηγεσία της μονάδα μας, για την απονομή του Αριστείου Ανδραγαθίας, δεν τύχαμε μέχρι σήμερα καμίας επιβράβευσης από την πολιτεία.

Συμμετείχε στις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 22-23 Ιουλίου και της Σχολής Γρηγορίου (ύψωμα Κολοκασίδη) 16-17 Αυγούστου κατά των δυνάμεων εισβολής -Αττίλας 1 και Αττίλας 2.
Για τη νικηφόρα μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας, η οποία είναι η τελευταία νίκη Ελληνικής Μονάδας Καταδρομών κατά Τούρκικων Δυνάμεων, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρυ Κίσινγκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York time, είπε στους. Τούρκους Στρατιωτικούς Επιτελείς «Δεν ήσασταν άξιοι, ούτε για να καταλάβετε ένα αεροδρόμιο».
Για τη συμμετοχή μας στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου η πολιτεία μας τίμησε με το αναμνηστικό μετάλλιο της Κύπρου και το ανάλογο δίπλωμα, τον Ιούνιο του έτους 2007.
(Λυπηρό βέβαια το γεγονός ότι με καθολική ανεξήγητη υπαιτιότητα της αρμόδιας υπηρεσίας δεν έχει τιμηθεί μέχρι σήμερα το ¼ περίπου των συμπολεμιστών μας, ενώ αντίθετα έχουν τιμηθεί μη δικαιούχοι).

Έφερε σε πέρας επιτυχώς όλες τις λοιπές αποστολές, που τις ανατέθηκαν κατά την επί επτάμηνο και πλέον παρουσία της στην Κύπρο και αποθάρρυνε την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις, αναπτερώνοντας το ηθικό των αδελφών Κυπρίων.

Σύστησε με το σταδιακό επαναπατρισμό μας και την αντίστοιχη ισάριθμη αντικατάστασή μας μία αμιγώς Ελληνική Μονάδα Καταδρομών στο κυπριακό έδαφος, το οποίο σήμερα συνυπερασπίζεται με τις άλλες δυνάμεις.

Δυστυχώς
Επειδή προηγήθηκε, των πολεμικών γεγονότων το πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έλαβε χώρα στις 15-20 Ιουλίου 1974, στο οποίο η μονάδα μας δεν έχει καμία σχέση, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τις παραπάνω σχετικές ημερομηνίες και
επειδή χάθηκε ο πόλεμος, αγνοήθηκαν από την πολιτεία και οι υπηρεσίες, που προσφέραμε στην πατρίδα και σήμερα μετά από τριάντα πέντε χρόνια εξακολουθούμε να ζητάμε την ευαισθησία κάποιου για:

Α. Να καταγραφεί στα στρατιωτικά και σχολικά εγχειρίδια και να διδάσκετε η μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας, ως η τελευταία νικηφόρα μάχη Ελληνικής Μονάδας Καταδρομών κατά των τούρκων εισβολέων στην Κύπρο και η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», ως πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας λοκατζήδων και αεροπόρων μη έχουσα προηγούμενο σύγκρισης στα παγκόσμια χρονικά.

Β. Να στηθούν προτομές σε όλους τους πεσόντες Ήρωες μας στον τόπο που γεννήθηκαν και να τύχουν των ανάλογων τιμών οι συμμετέχοντες στην αεραπόβαση της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, οι τριακόσιοι σαράντα τέσσερις (344) κομάντος,( τριακόσιοι δέκα εννέα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών) και (είκοσι πέντε (25) της Γ΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών) και πενήντα δύο (52) αεροπόροι πληρώματα των αεροσκαφών noratlas και

Γ.
Να χορηγηθεί το συντομότερο, το αναμνηστικό μετάλλιο της Κύπρου και το ανάλογο δίπλωμα στους συμπολεμιστές μας, που αναίτια δεν το έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα.

Παρουσίαση στη ΝΕΤ |του βιβλίου "ΝΙΚΗ" Ιούνιος 2011